Ontwerp je eigen Tuinverblijf Download de tuinhout catalogus

Van Swaay Duurzaam Hout

Familiebedrijf Van Swaay (1891) bestaat +125 jaar en is hofleverancier en toonaangevend in duurzaam hout. De vestigingen in Schijndel en Harlingen leveren een compleet duurzaam houtprogramma aan bedrijven en overheid. Hout is een oneindig hernieuwbare grondstof en draagt bij aan het behoud en versterking van het natuurlijk kapitaal en de reductie van CO2. Maatwerk, bouw-, civieltechnische kennis en vakmanschap zijn het primaire gereedschap van de gezusters Tessa en Sanne, de huidige en inmiddels 4e generatie die het stokje overnam van vader Jan. Zij staan voor continuïteit, degelijkheid en kwaliteit.

Innovatief

Belangrijk is het hoge kennisniveau van Van Swaay. Een van de modernste bedrijven van Nederland, aangepast aan de laatste technologische kennis op milieugebied en heeft na meer dan 100 jaar een ware bibliotheek aan vernieuwingen waar opdrachtgevers van Van Swaay profijt van hebben. Doorlopend op zoek naar duurzaamheid gaat het hout van Van Swaay inmiddels 2x langer mee dan de groei van een boom; dé hernieuwbare grondstof.

Kwaliteit

Hout word jarenlang uit dezelfde gebieden betrokken, zelf (laten) impregneren, het hout verladen op eigen terreinen en keuren, gebeurd het gehele jaar door om een vaste kwaliteit te kunnen leveren. Er word meegedacht in unieke buitenhout oplossingen, voorzien u van houtkennis, informatie en montageadvies. Een vaste goede prijs-kwaliteit voor ieder product het hele jaar door. Goed geconditioneerde opslag van het hout, gegarandeerde duurzaamheid en perfecte logistiek zijn bij de prijsstelling inbegrepen. Hetzelfde geldt voor voldoende voorraad; breed assortiment (160.000 m2 houtopslag) en bestellingen kunnen snel geleverd worden.

Duurzaamheid

Van Swaay levert hout afkomstig uit verantwoord beheerde bossen dat uitsluitend duurzaam geproduceerd is. Europees hout zoals douglas, eiken, kastanje en robinia en daarnaast tropisch hardhout dragen het FSC® en PEFC™ keurmerk. Alle houtproducten (voor en na de gebruikersfase) dienen als een circulaire grondstof. Het is een hernieuwbare milieuvriendelijke grondstof is (bomen kunnen na 20 tot 120 jaar geoogst worden). Bomen slaan CO2 en reduceren het. Tevens hebben zij zeer weinig energie nodig voor de productie en zijn 100% recyclebaar en biologisch afbreekbaar.
Het gecertificeerde hout voldoet aan de Dutch Procurement Criteria for Timber (DPCT) met betrekking tot duurzaam bosbeheer en de handelsketen. Leveringen voldoen aan de huidige wettelijke eisen voor Duurzaam Inkopen. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen speelt een grote rol in alle kernprocessen van het bedrijf; een duurzame toekomst staat centraal. Er is altijd oog en hart voor de menselijke aspecten binnen en buiten het bedrijf (People). Daarnaast word er ook sterk rekening gehouden met het effect van activiteiten op het milieu (Planet). En daarna komt het streven naar het behalen van rendement (Profit) uit activiteiten.

Certificering & Keurmerken

- Houtverduurzaming onder vacuüm (KOMO certificaat).
- Productcertificaat Rondhout.
- Gezaagd Europees naaldhout voor waterbouwkundige toepassingen en H2H® Cradle to Cradle.
- ISO 9001 Harlingen.
- FSC Chain of Custody FSC® / PEFC™.
- PEFC Chain of Custody.

Verduurzaming

Een preventieve verduurzamingsbehandeling verlengt de levensduur van hout en rekent af met houtaantasting. Schimmels, weersinvloeden en insecten zoals de boktor krijgen daardoor minder kans. In gesloten vacuüm-druk installaties met moderne KOMO keur verduurzamingsmiddelen beheerst Van Swaay als geen ander alle factoren die de levensduur van hout te optimaliseert. Een optimale natuurlijke droogtijd staat borg voor topkwaliteit. Al deze factoren zorgen niet alleen voor een duurzaam stuk hout, maar ook voor een duurzame relatie met klanten die kiezen voor betaalbare kwaliteit. Celfix® behandeld hout universeel overschilderbaar en in Nederland en Europa toegestaan als verduurzamingsmiddel, veilig voor kinderen en klussers.

Garlux®

Tuinhout producten in het assortiment zijn van het merk Garlux®. De naam staat voor betrouwbaar hout van A-kwaliteit. Gegarandeerd duurzaam en een eerlijke prijs-kwaliteit verhouding. Het komt uit goed beheerde bossen dus u koop altijd verantwoord hout. Zo geniet u onbezorgd van alle mooie momenten in en om uw tuin.

Celfix®

Celfix® hout gaat langer mee dan ieder ander verduurzaamd hout. Veilig en milieuverantwoord geproduceerd onder KOMO-keur. Hierbij komen geen afvalstoffen of bijproducten vrij.

Celfix® biedt de volgende unieke voordelen:
- Gaat ten minste 5 x langer mee dan normaal hout.
- Rekent af met houtaantasting.
- CO2 reductie.
- Uitgebalanceerde samenstelling en natuurlijke stoffen.
- Natuurlijke kleuruitstraling.
- Onderhoudsarm en veilig toepasbaar.
- Waterafstotend.
- Prijstechnisch zeer scherp;

Nobifix

Gaat minstens zo lang mee als tropisch hardhout en groeit toch bij u om de hoek. Nobifix houtproducten hebben een uitmuntende duurzaamheid, zijn insect- en schimmelbestendig, geven niet af en zijn onderhoudsvrij. De verwachte levensduur van geschild rondhout is zelfs 20 jaar in grondcontact en 30 jaar bij bovengrondse toepassingen. Nobifix producten zijn beschikbaar in geschilde en gefreesde palen ten behoeve van (weide)afrastering. Ook zijn er geschaafde Nobifix-palen beschikbaar voor overkappingen en te gebruiken bij schuttingen.

Accoya®

Door acetylatie gemodificeerd hout met een levensduur van tenminste 60 jaar. In grond-, watercontact heeft het duurzaamheidsklasse 1 en een levensduur van minimaal 25 jaar en bovengronds minimaal 50 jaar. Het komt uit verantwoord beheerde bossen, is FSC® gecertificeerd en de volledige Accoya® productie is Cradle to Cradle Gold gecertificeerd. Bovendien behoudt het zijn uiterlijke kenmerken en heeft het nagenoeg geen onderhoud nodig.

H2H®

De twee houtsoorten zijn door middel van een oersterke vingerlas onlosmakelijk verbonden. Duurzaam KOMO gecertificeerd hardhout en naaldhout in één unieke combinatie. De vingerlastechniek is gebaseerd op het frezen van conische tandjes in het hout. Door de vingers van twee houtdelen onder hoge druk in elkaar te schuiven, ontstaat er een zelfklemmend vermogen. Toevoeging van lijm verhoogt de sterkte (klasse C18) van de constructie. GWW hout zoals damwand en beschoeiingspalen bevinden zich voor het grootste gedeelte onder water. Op de lucht/water-grens word hardhout toegepast want dat gedeelte verweerd het snelst. Door ervoor te zorgen dat het naaldhoutgedeelte en de vingerlas van het H2H®-product zich te allen tijde onder de waterlijn bevindt (15 cm), vindt er geen rottingsproces plaats. Dé ideale Grond Weg- en Waterbouw toepassing die al meer dan 15 jaar beproefd is in de praktijk. H2H® wordt al meer dan 12,5 jaar in de praktijk toegepast.

HV-boompaal

Jonge bomen die aangeplant zijn langs wegen en plantsoenen hebben een paal nodig die hun ondersteund, op deze manier groeien ze mooi recht. Normale boompalen hebben een levensduur van enkele jaren. Dit is in de praktijk vaak net te kort, want een jonge boom heeft vijf jaar ondersteuning nodig. Verhitting verlengt de levensduur van boompalen. Oplossing: de HV-Boompaal. Deze paal gaat d.m.v. lichte verbranding langer mee.

Boeren gebruikten deze techniek vroeger al voor hun weidepalen. De verkoolde laag maakte hout minder snel vatbaar voor houtrot en verlengde zodoende de levensduur. Met een moderne rondbrand-installatie wordt de boompaal kortstondig sterk verhit tot oppervlakte-verkoling optreedt. Dit gebeurt op de grens van grond en lucht contact waar houtrot de meeste kans heeft. De boompalen worden geleverd met KOMO productcertificaat op basis van BRL 2904.

H2S-geleiderail

De H2S-geleiderail is een geleiderail gemaakt van douglas hout. Deze heeft enkele sterke voordelen zoals de natuurlijke uitstraling in het Nederlandse wegbeeld. De extra sterke constructie door het metalen profiel dat in het hout is weggewerkt in combinatie met de stalen staanders.

Creo-Luc®

Creosoteren is het onder vacuüm en druk impregneren met olie. Creo-Luc® is milieuvriendelijke voor professionele toepassingen zoals spoorbielzen, afrasteringspalen, fruitboompalen en toepassingen voor paardenomheiningen. Gecreosoteerd hout is in het afvalstadium een prima brandstof met een hoge verbrandingswaarde die geen reststoffen achterlaat.

Hollands hout

Hollands hout producten zijn afkomstig uit Nederlandse bossen van Staatsbosbeheer. Wij monteren diverse houtsoorten in de tuin uit Noord- of Midden Europa en uit de tropen. Maar ons eigen hout is zeer geschikt is voor tuinhout toepassingen. Lariks en Douglas zijn harsrijke (duurzaam) houtsoorten en goed voor buitentoepassingen zoals tuinkasten en kapschuren . Als krukje of bijzettafel voor binnen of buiten. Maar ook robuuste boomstamtafels en tuinmeubelen met hun unieke eigentijdse uitstraling.