0 item(s) - € 0,00
U hebt niets in uw winkelwagen.

0

Anno 1987 | Wijk en Aalburg

Vanaf € 700 gratis
thuis afgeleverd

Montagehandleiding Hout

Montage Handleiding vlonder terras


    INDEX:

Belangrijke Info

Vlonder / Terras monteren

Schutting plaatsen

Montage Handleiding vlonder terras houthandel van loon


BELANGRIJKE Informatie

Wat zijn de belangrijkste hoofdpunten voor het bevestigen van hout?

 

• Gebruik altijd roestvrijstalen schroeven, anders krijgt u zwarte vlekken op het hout van het regenwater.

• Gebruik in de meeste gevallen schroeven van 5 mm dik, lengte afhankelijk van afmeting hout en dat is in het algemeen de dubbele dikte van de vlonderplank uitgezonderd zware constructies, volgens onderstaande kolom.

Gebruik nooit zelf borende schroeven, hierdoor scheurt het hout namelijk waardoor het later los gaat zitten of kromtrekken (zelf borende / vlonderschroeven werken alleen bij mindere kwaliteiten hout die open van structuur zijn. Dit hout is vele malen lichter in gewicht dan ons hout en door zijn lichte gewicht is het minder duurzaam omdat de nerfstructuur open is en daardoor meer vatbaar voor schimmels, alg, etc).

• Een kruiskopschroef heeft een grotere kop dan een Torx schroef, daarom adviseren wij de kruiskopschroef te gebruiken want deze heeft een groter oppervlak om de plank naar beneden te drukken.

Boor altijd voor: voor een schroef van 5 mm dik geldt; 5 mm voorboren in de vlonderplank waar de schroefkop in eindigt en 4 mm in het onderliggende hout. En omdat de schroef 5 mm dik is trekt hij hierdoor extra aan, maar blijft bij ‘werken’ flexibel.

Gebruik staalboortjes bij het voorboren, houtboortjes zijn niet sterk genoeg en verbranden door de hitte die vrijkomt bij het boren en breken daarna af.

• Verzink de kop van de schroef d.m.v. een  verzinkboor. Schroef de schroeven altijd in de buitenste groef van de vlonderplank, zowel links als rechts (voor de 21/28  x 145 en 28 x 195 mm glad geldt: 15 mm (hart  schroef) van de zijranden af), dit zijn dus 2 schroeven per bevestigingspunt op iedere onderregel. Bekijk onderstaande tabel  voor de regelafstanden per type vlonderplank. Gebruik schroeven van 6.0 mm dik bij planken van 28 x 195 mm.

Een vlonderplank dient 5 cm vóór hij eindigt bevestigd te worden. Mocht u het hout niet direct kunnen bevestigen leg het dan opgestapeld en afgedekt in een  koele donkere ruimte weg. Wij zijn in geval van hoge of lage tempraturen niet verantwoordelijk voor het kromtrekken of scheuren van hout. Wij verkopen alleen het beste hout met de hoogste duurzaamheidsklasse,  maar liefst klasse I welteverstaan, maar het is en blijft een natuurproduct.

• Wanneer u planken stuikt (koppen tegen elkaar) werk de rand dan af met een facet en houd 2 mm tussen de koppen

Spuit hout nooit af met de hoge drukspuit. Deze harde straal vernielt de nerven van het hout waardoor het eerder verweert omdat de open nerf alg en vuil opslaat.

• Gebruik wanneer u hardhouten planken monteert altijd hardhouten balkjes en bijvoorbeeld geen Grenen/Vuren tuinhout, dit omdat wanneer de plank gaat werken hij de schroef uit het zachtere balkje kan trekken. Voor vlonderplanken in het algemeen geldt; gebruik altijd hardhouten onderbalken, ook wanneer u bijvoorbeeld Douglashouten vlonderplanken monteert. Dit is gebruikelijk omdat de onderconstructie het meest te lijden heeft onder natuurelementen zoals vocht.

• Er is geen houtsoort die als het vers is en net gemonteerd is, niet afgeeft of ‘bloed’. Pas daarom in het begin  altijd op kleding, metselwerk of uw tegels. Hout vergrijst na een tijdje. Dit komt omdat de inhoudsstoffen zoals de kleur en de geur er dan uitgespoeld zijn. Een tip voor het beschermen van uw metselwerk of tegels: Dek ze af met plastic.De tabel geeft aan welke materialen nodig zijn om de juiste combinaties tussen materialen te maken:

Vlonderplank

Onderregel

Regel afstand h.o.h.

Rvs schroef

Piket  afstand t.b.v.

Onderregel

19 x 145 mm geribbeld

40 x 40 mm

45 x 70 mm

45 cm

5.0 x 45 platkop

40 x 40 mm = 50 cm

45 x 70 mm = 70 cm

21 x 145mm geribbeld

40 x 40 mm

50 x 50 mm

45 x 70 mm

45 x 90 mm

50 cm

5.0 x 50 platkop

40 x 40 mm = 50 cm

50 x 50 mm = 70 cm

45 x 70 mm = 70 cm

45 x 90 mm = 70 cm

25 x 145 mm geribbeld

50 x 50 mm

45 x 70 mm

45 x 90 mm

50 cm

5.0 x 60 platkop

50 x 50 mm = 70 cm

45 x 70 mm = 70 cm

45 x 90 mm = 70 cm

28 x 145 mm geribbeld

50 x 50 mm

45 x 70 mm

45 x 90 mm

60 cm

5.0 x 60 platkop

50 x 50 mm = 70 cm

45 x 70 mm = 70 cm

45 x 90 mm = 70 cm

21 x 145 mm glad

40 x 40 mm

50 x 50 mm

45 x 70 mm

45 x 90 mm

40 cm

5.0 x 50 platkop

40 x 40 mm = 50 cm

50 x 50 mm = 70 cm

45 x 70 mm = 70 cm

45 x 90 mm = 70 cm

28 x 145 mm glad

50 x 50 mm

45 x 70 mm

45 x 90 mm

50 cm

5.0 x 60 platkop

50 x 50 mm = 70 cm

45 x 70 mm = 70 cm

45 x 90 mm = 70 cm

28 x 195 mm glad

50 x 50 mm

45 x 70 mm

45 x 90 mm

50 cm

6.0 x 70 platkop

50 x 50 mm = 70 cm

45 x 70 mm = 70 cm

45 x 90 mm = 70 cm


De overzicht geeft aan waar de schroef gemonteerd dient te worden:


Montage Handleiding vlonder
Wat heeft u nodig voor het plaatsen van een vlonder?

 

• Materiaal

Tegels / piketten / regels-, balken. Voor een vlonder heeft u 3 verschillende materialen nodig. U ziet er hierboven 4 opgesomd staan, dit komt omdat er een keuze tussen piketten of tegels gemaakt kan worden. Tegels gebruikt men vaak op plaatsen waar de ondergrond vrij uitgehard en vlak is en niet meer verzakt.  En als men er niet helemaal zeker van is dat de grond genoeg uitgehard is of de vlonder moet een aantal centimeter boven de grond liggen, dan kan dit met  behulp van piketten. Daarnaast heeft u regels / balken nodig.  Deze legt u op de tegels of schroeft u aan  de piketten. De piketten en regels kunt u het beste altijd van hardhout nemen, want  geïmpregneerde materialen rotten binnen ca. 5 jaar weg. Tevens moet u anti-worteldoek op de grond leggen  anders komen er na het plaatsen van de vlonder, gras en ander onkruid tussen de planken uit.

Montage Handleiding bankirai houthandel van loon

• Planken

Of u hardhouten planken, geïmpregneerde Grenen, eikenhout of douglashout planken neemt hangt af van de uitstraling die u wilt creëren en de levensduur speelt ook een belangrijke rol. Hardhout heeft een totaal andere uitstraling, dus naast een geïmpregneerde schutting kan het er vreemd uitzien en verder heeft hardhout een veel natuurlijkere uitstraling. Als u toch  kiest voor geïmpregneerd hout, dan zal dit meestal 1/3 schelen in de aankoopprijs vergeleken met hardhout. Hardhout is nu eenmaal iets duurder, maar het gaat wel minimaal 25 jaar mee  en dit in tegenstelling  tot geïmpregneerd hout dat ca. 10 jaar meegaat. Mocht u toch geïmpregneerd hout willen gebruiken neem dan altijd een minimale dikte van 28 mm.           


Montage Handleiding terras houthandel van loon

• Bevestigingsmateriaal

Gebruik bij bevestiging van hout altijd roestvrijstaal bevestigingsmateriaal, anders krijgt u zwarte vlekken van de roest op het hout of het stormt een  keer goed en de schroeven breken na een aantal jaar af omdat ze door  geroest zijn, terwijl uw hout nog goed schroeven u nodig heeft.

Leg vervolgens alle regels op de grond waar ze volgens de tekening moeten komen te liggen. Sla dan een ouwe stok aan het begin van de regel en een aan het eind de grond in. Bevestig vervolgens een metseldraad strak  langs de stokken. De stokken moeten dus stevig in de grond zitten anders trekt u ze schuin uit de grond en vervolgens gaat de draad ook schuin staan, terwijl uw regel straks wel recht moet staan. Anders ziet u aan  de zichtkant van de vlonder alle schroeven schuin lopen. Houd dus goed in de gaten dat alles haaks staat. Als de vlonder langs het huis, muur of een ander vast punt ligt, meet dan altijd op 2 verschillende plaatsen vanuit het vaste punt naar de is en het resultaat daarvan is dat u alles opnieuw moet gaan bevestigen. Voor de schroeven geldt dat de dikte 5 mm moet zijn en de lengte altijd de dubbele dikte van de planken. Voor de bevestiging van de planken gebruikt u overigens een platkopschroef, deze verzinkt u met de vlonderplank in de groef zodat de schroef niet uit het hout steekt. Dit doet u met een verzinkboor.

tekening vlonder schets terras hout

• Gereedschap

Een accutol/schroefmachine, boormachine, staalboor 5 mm kort, 4 mm lang, 5 mm verzinkboor, een handhamer (ca. 5 kilo), meetlint, metseldraad, een aantal oude stokjes, waterpas, lijmtang,  decoupeerzaag, zaagtafel en een  cirkelzaag. Probeer altijd te boren met  een boormachine en niet met  een accu tol / schroefmachine, want hardhout is bij het boren net steen en dit zou wel eens het einde van uw accutol kunnen betekenen.

• Plaatsen Vlonder / Terras

Voordat u begint met plaatsen moet u het gedeelte waar  de vlonder komt te liggen exact inmeten en op papier zetten. Dat doet u door een simpel tekening op schaal te zetten. Vervolgens beslist u eerst de vlonderplank richting, daarna komen daar dwars de regels op en de tegels of piket paaltjes kunt u vervolgens ook intekenen aan de regels. Zet de piket paaltjes niet verder dan 50 cm uit elkaar, anders gaan de regels doorhangen omdat de overspanning te groot is. Het maken van een schets klinkt onbelangrijk maar op deze manier komt u er meteen achter hoeveel planken u nodig heeft, en zo kunt u ook weer uitrekenen hoeveel regels, tegels of piketten en vlonder toe, zo kunt u zien of alles recht ligt. Leg nu alle tegels 50 cm uit elkaar of als u piketten gebruikt, sla ze er dan om de 50 cm met het handhamertje in. Meet wel om een aantal klappen na, aan 2 kanten van de piket of hij waterpas de grond in gaat. Dit doet u op iedere plaats waar een regel komt. Leg dan eerst het anti-worteldoek op de piketten, en pak uw stanleymes en snij een kruisje op de plaats vanwaar de piket zit, nu kunt er hem zo overheen schuiven. Het is altijd van belang om het anti-worteldoek eerst te doen, want als u het over de regels zou leggen en dan is dit zeer ongemakkelijk als u de planken op de regels gaat bevestigen. Nu kunt u de regel met  een schroef aan de piket bevestigen. Als u alleen bent is het soms handig om de regel met een lijmtang aan het laatste pikketje vast te zetten. Zo hoeft u hem niet steeds omhoog te houden, want boren, schroeven en tegelijker tijd omhoog houden is lastig voor een mens met maar twee handen.

Montage Handleiding vlonderplank houthandel van loon

Zorg dat de bovenkant van de piket altijd gelijk zit met  de regel, anders ligt de vlonderplank straks te wiebelen op de kop van de piket. Mocht de piket er iets bovenuit steken dan is dit geen ramp, pak uw decoupeerzaag en houd hem dwars, zaag vervolgens de kop van de piket gelijk met de regel.


Nu kunt u beginnen met het bevestigen van de planken. Als de vlonder tussen twee muren komt,  dan is het makkelijk als u de planken van te voren haaks op maat zaagt, dit gaat het best met een zaagtafel want met een decoupeerzaag zit u al snel schuin en een handcirkelzaag werkt ongemakkelijk op de grond of een moet een soort van stellage maken. Als de vlonder aan alle kanten vrij van muren en dergelijke ligt dan raden wij u aan de koppen van de planken pas af te korten als ze allemaal bevestigd aan de regels zijn, want als u ze van te voren  zaagt dan willen ze nog wel eens verschuiven als u hem vast schroeft. En dat geeft een raar effect als alle koppen op verschillende punten naast elkaar eindigen. De tussenruimte van de vlonderplanken moet 5 mm zijn. Dit komt omdat hout in de zomer en winter in de breedte kan krimpen of uitzetten. Het kan wel eens voorkomen dat u een  kromme vlonderplank heeft, schroef hem dan op het punt waar hij recht is vast, pak vervolgens een beitel en sla deze met een hamer in de regel tegen de vlonderplank. Trek nu de beitel naar u toe, boor een gat en zet hem  vast. Als alles goed is bent u nu klaar en kunt u zich installeren op de vlonder en genieten van het zonnetje. Bedenk voordat u begint eerst goed wat u wilt en of het haalbaar is voor dat u er aan begint, of vraag informatie op bij een van onze verkopers, zij helpen u graag verder met een degelijk en professioneel advies.


Montage Handleiding bankirai houthandel van loonWat heeft u nodig voor het plaatsen van een schutting?

Het maakt niet uit of u hardhouten planken of geïmpregneerde planken neemt, maar de palen kunt u het beste altijd van hardhout nemen, want geïmpregneerde palen rotten binnen ca. 5 jaar weg, u kunt een geïmpregneerde paal onderin met teer in smeren of er een gegalvaniseerde paalpunt aan bevestigen met of zonder cement erom heen, maar het blijft een product dat in de grond snel verweert of u pakt een betonnen paal (die tevens nog duurder dan hardhout is, en gemiddeld 70 kilo weegt(!), maar dan nóg is een hardhouten paal duurzamer en goedkoper.

 Montage Handleiding schutting houthandel van loon

• Planken

U kunt hierbij kiezen voor hardhout of voor geïmpregneerd hout, dit scheelt meestal 1/3 van de aankoopprijs. Hardhout is nu eenmaal iets duurder, maar het gaat wel minimaal 25 jaar mee en dit in tegenstelling tot geïmpregneerd hout dat ca. 10 jaar meegaat. Verder kunt u de keuze maken om losse planken te kopen en deze  naar eigen smaak te monteren (er zijn vele mogelijkheden) of u koopt kant-en-klare schuttingschermen en het laatste of hoekscherm zaagt u verticaal op maat. Bevestigingsmateriaal: Gebruik bij bevestiging van hout altijd roestvrijstaal bevestigingsmateriaal, anders krijgt u zwarte vlekken van de roest op het hout of het stormt een  keer goed  en de schroeven breken na een aantal jaar af omdat ze doorgeroest zijn, terwijl uw hout nog goed is en het resultaat daarvan is dat u alles opnieuw moet gaan bevestigen. Voor de schroeven geldt dat de dikte 5 mm moet zijn en de lengte altijd de dubbele dikte van de planken. Als u kant-en-klare schuttingschermen gebruikt dan  heeft u ook nog schermsteunen nodig  (ook roestvrijstaal uiteraard) en schroeven met een bolle kop. Voor de bevestiging van de planken gebruikt u overigens een platkopschroef, deze verzinkt u met de schuttingplank zodat de kop van de schroef niet uit het hout steekt. Dit doet u met een verzinkboor. Gereedschap: Een accutol / schroefmachine, boormachine, staalboor 5 mm kort, 4 mm lang, 5 mm verzinkboor, een  schop, grondboor, meetlint, metseldraad, twee oude stokjes en een waterpas. Probeer altijd te boren met  een  boormachine en niet met  een  accutol / schroefmachine,  want hardhout is bij het boren net steen en dit zou wel eens het einde van uw accutol kunnen betekenen.


• Plaatsen Schutting / Erfafscheiding

Voordat u begint met plaatsen moet u het gedeelte waar de schutting komt te staan exact inmeten en op papier zetten, dat doet u door een simpele streep op schaal te zetten en de palen evenwijdig te verdelen. Zet de palen niet te ver uit elkaar, anders trekken de planken later krom omdat de overspanning te groot is (voor meer advies  bel 0416-352609 of vraag er naar bij uw verkoper). Het maken van een schets klinkt onbelangrijk maar op deze  manier komt  u er meteen achter hoeveel palen u nodig heeft, en zo kunt u ook weer uitrekenen hoeveel planken en schroeven u nodig heeft.Plaats vervolgens een oude stok aan het begin van denkbeeldige schutting lijn en een  aan het eind, als de schutting ook nog om de bocht gaat  plaats er dan  ook een in de hoek. Bevestig vervolgens een metseldraad strak  langs de stokken. De stokken moeten dus stevig in de grond zitten anders trekt u ze schuin uit de grond en vervolgens gaat de draad ook schuin staan, terwijl uw schutting straks wel recht moet staan, houd dus goed in de gaten dat alles ‘haaks’ staat. Vervolgens kunt u naar aanleiding van uw tekening de palen uit gaan zetten. Leg de paal neer waar u het gat gaat graven langs de lijn voor een goed overzicht. Voor het graven kunt u de schop of de grondboor gebruiken.

Montage Handleiding bankirai schutting houthandel van loonErvaring leert dat het laatste hulpmiddel het makkelijkst te gebruiken is. Gooi de grond niet weg, want deze  heeft weer  nodig  als de paal in het gat staat om de loze ruimte om de paal heen te vullen. Dit kunt u het beste met  een combinatie van klei en scherpzand doen aangevuld met water zodat de grond meteen stevig inklinkt en later  niet inzakt met als gevolg dat uw palen schuin gaan staan. Voordat dat u echter het gat weer dicht, moet u nog wel met de waterpas aan beide kanten van de paal meten of dat hij waterpas langs de lijn staat. Nu kunt u beginnen met het bevestigen van de horizontale planken of de schuttingschermen tussen de palen te zetten. Als u de schutting alleen plaatst leg dan een baksteen of iets dergelijks op de grond en zet het scherm er bovenop, want  u kunt hem natuurlijk niet tegelijkertijd vastschroeven en omhoog houden. Boor eerst de gaten voor de schermsteunen in de palen, draai de steunen er vervolgens voorzichtig in want roestvrijstaal is zacht en breekt snel af. Vervolgens zet u het scherm op de baksteen en tussen de palen tegen de steunen. Boor nu eerst even  de gaten van de schermsteunen voor, zodat u daarna de schroefjes in het schuttingscherm kunt bevestigen. Gebruikt u geen kant-en-klare schermen, dan zijn er legio van mogelijkheden om deze  te bevestigen, kijk daarom eerst goed wat u wilt en of het haalbaar is voor dat u er aan begint, of vraag informatie op bij een  van onze verkopers zij helpen u graag verder met een degelijk en professioneel advies. Mocht het echt niet lukken dan kunt nog altijd een offerte aanvragen om de schutting door hun te laten plaatsen.


Tip:
Bevestig de palen met slagpluggen aan de muur van uw huis. De schutting is dan beter beschermt tegen stormen en mocht hij toch omwaaien dan is hij in de meeste gevallen verzekerd.


Meer info, check: http://www.hardhouthandelvanloon.nl - http://www.hardhouthandel.nl.


Houthandel van Loon

Tel : 0031-(0)416-352609
Nijverheidstraat 23
4261 TK Wijk en Aalburg (NB)