Zapatero hout - Houtvademecum

Zapatero hout - Houtvademecum

Atibt: Zapatero
Andere namen: Limoncillo (Brazilië), agracejo (Cuba), palo blanco (Dominicaanse Republiek), Colombian boxwood, maracaibo boxwood, West-indian boxwood (Groot-Brittannië), buis Amérique, buis Venezuela (Frankrijk).
Botanische naam: Casearia gossypiosperma Briq. (= Gossypiospermum paraguariense Redher), Casearia praecox Griseb. (= Gossypiospermum praecox P.Wilson), C. spec. div..
Familie: Flacourtiaceae.
Groeigebied: Tropisch Amerika.
Boombeschrijving: Kleine tot middelgrote boom met een rechte cilindrische, 2,5-3,5 m lange, takvrije stam. Diameter is 0,15-0,30 m, zelden meer. Casearia gossypiosperma Briq. heeft een slechtere stamvorm en wordt minder gebruikt.
Aanvoer: Zapatero kwam voornamelijk uit Venezuela, door exportbeperkingen in dat land is de import praktisch nihil.
Houtbeschrijving: Het lichtgele tot bijna witte kernhout met een hoge glans is nauwelijks te onderscheiden van het vrijwel gelijk gekleurde spint. Zapatero lijkt veel op buxus. Verkleuring door blauwschimmel komt voor in stammen die onder vochtige omstandigheden zijn opgeslagen. Het hout is zeer hard, vast en sterk.
Houtsoort: loofhout
Draad: Meestal recht.
Nerf: Fijn.
Volumieke massa: (800-)850 (-900) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.
Werken: Na drogen zou het werken gering zijn.
Drogen: Zeer langzaam. Drogen moet echter zorgvuldig gebeuren met het oog op het blauw worden en het voorkomen van oppervlaktescheurtjes.
Bewerkbaarheid: Goed, de volumieke massa en hardheid in aanmerking genomen. Goed te snijden en te draaien en laat zich glad en glanzend afwerken .
Spijkeren en schroeven: Voorboren noodzakelijk.
Lijmen: Goed.
Buigen: Vermoedelijk slecht.
Oppervlakafwerking: Goed. Het hout laat zich zeer fraai polijsten.
Duurzaamheid: Schimmels 5. Termieten G.
Sterkteklasse: Niet bekend.
Impregneerbaarheid: Niet bekend.
Bijzonderheden: Zapatero mag niet worden verward met Braziliaanse soorten als guatambu/ pau marfim en pau amarelo, die soms als zapatero worden aangeboden.
Toepassingen: Zapatero wordt gebruikt als vervanger van buxus. Doordat het vrijwel niet zou werken, is het een prima houtsoort voor duimstokken, katrollen, linialen, onderdelen van muziekinstrumenten, draai-, beeldhouw- en snijwerk, inlegwerk, schaakfiguren en wetenschappelijke instrumenten. Ook is het bestand tegen chemicaliën, zodat het in de chemische industrie kan worden toegepast, bijvoorbeeld voor lepels en roerstokken.