Pau rosa hout - Houtvademecum

Pau rosa hout - Houtvademecum


Atibt: pao rosa
Andere namen: Boto (Ivoorkust), oken, dina, ndina, awong (Gabon), n'guessa (Centraal-Afrikaanse Republiek), kisasamba, kila kusu (Kongo), pau ferro (Mozambique), nsakala (Zaïre).
Botanische naam: Bobgunnia fistuloides (Harms) J.H. Kirkbr. & Wiersema (= Swartzia fistuloïdes Harms.
Familie: Leguminosae (Caesalpiniaceae).
Groeigebied: Tropisch West-Afrika.
Boombeschrijving: Hoogte 20-30 m. De vaak gegroefde, onregelmatig gevormde stam is 8-10 m lang en heeft een diameter van 0,5-0,7(-1,0) m.
Aanvoer: Fineerhout en zaaghout.
Houtbeschrijving: Het kernhout is rood tot paars gekleurd en duidelijk te onderscheiden van het smalle bleekgele spint. Het kernhout heeft op het kwartierse vlak een felrode streeptekening die aan licht blootgesteld snel de felle kleur verliest. Pau rosa wordt voornamelijk voor decoratieve doeleinden gebruikt waar sterkte van weinig belang is. Het hout lijkt enigszins op sommige palissandersoorten.
Houtsoort: loofhout
Draad: Golvende draad of kruisdraad.
Nerf: Fijn.
Volumieke massa: (800-)900- 1000(-1100) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1100-1200 kg/m3.
Werken: Niet bekend.
Drogen: Langzaam, met vorming van enige oppervlakkige scheurtjes en eindscheuren. Pau rosa dient voorzichtig te worden gedroogd om kwaliteitsverlies te voorkomen. Het afdichten van de kopse einden is noodzakelijk.
Bewerkbaarheid: Door het hoge gewicht en de daarmee samenhangende hardheid is pau rosa tamelijk moeilijk te bewerken. Hardmetalen gereedschap is vereist vanwege de afstompende werking. Het laat zich uitstekend draaien en glad polijsten.
Spijkeren en schroeven: Voorboren noodzakelijk.
Lijmen: Goed.
Buigen: Niet bekend.
Oppervlakafwerking: Goed.
Duurzaamheid: Schimmels 1. Termieten D.
Sterkteklasse:  Niet bekend.
Impregneerbaarheid: Kernhout zeer moeilijk.
Bijzonderheden: Pau rosa lijkt in uiterlijk enigszins op enige donkere palissandersoorten (waaronder Indisch palissander) maar heeft als voordeel de betere kleurechtheid.
Toepassingen: Decoratief fineer, houtblaasinstrumenten en xylofoons. Verder voor draai-, snij- en beeldhouwwerk, schaakstukken, sierwerk, knoppen, grepen, borstelhout en bijouteriekistjes en dergelijke.