Garapa hout - Houtvademecum

Garapa hout - Houtvademecum

Atibt Garapa
Andere namen Garapera, Grapiapunha
Botanische naam Apuleia Leiocarpa
Familie Leguminosae/Caesalpiniaceae
Groeigebied Zuid-Amerika
Garapa reikt tot 50 m hoog met een diameter van 90-120 cm. Het is een lange, rechte, bijna takloze boom. Het kernhout is geel tot geelbruin, soms wat koperachtig. Het witte spint is daarvan goed te onderscheiden. Soms kent het kleine witte plekken (‘rijstkorrels’). Het heeft weinig tekening, de structuur is matig grof en de draad recht tot golvend.
Het komt als gezaagd, maar vooral als geschaafd hout op de markt. Een aanbeveling is geschaafd hout eerst te laten (lucht)drogen tot onder 20% vochtpercentage. Ten eerste gaat dit verkleuringen door (oppervlakte)schimmels tegen, ten tweede worden zo delen met neiging tot vervorming van uitvoer uitgesloten. 
Boombeschrijving bomen worden tussen de 25-30 meter lang. Stamdiameter is 0.6 - 0.9 m. Het kernhout is vers geel, nadonkerend naar lichtbruin tot rozebruin en is overduidelijk te onderscheiden van het lichtere 50-110 mm brede pint.
Draad Recht, lichte kruisdraad
Nerf fijn tot matig grof
Volumieke massa Garapa is vrij zwaar: vers gemiddeld 950, bij 12% vochtgehalte ongeveer 800 kg/m3. Het valt in duurzaamheidsklasse 2-3. 
Werken -
Buigsterkte 129 N/mm2
Elasticiteitsmodulus 16800 N/mm2
Janka 8250 N
Duurzaamheidsklasse 2
Lijmen goed
Bewerken Over drogen is weinig bekend, maar gebeurt dit langzaam, dan zal het weinig problemen opleveren. Garapa is redelijk stabiel. Het is vers goed te zagen en te schaven, al kan kruisdraad soms wat moeilijkheden opleveren. Kiezelkorrels in droog hout stompen het snijgereedchap af. Bij spijkeren en schroeven is voorboren aan te raden door de kans op splijten.
Oppervlakte afwerking goede dekking
Toepasbaarheid brug, tuin, terras, straatmeubilair, gevelbekleding, interieurvloeren