Ontwerp je eigen Tuinverblijf Download de tuinhout catalogus
Eikenhout

Eiken

Topkwaliteit eikenhout planken, palen, regels, balken en tafels tegen actieprijzen.

Bezorgservice

Gemakkelijk online hout kopen en snel thuis bezorgd.

Scherpe prijzen

Wij leveren eikenhout met extra hoge korting.

Eik (Quercus)

Al eeuwenlang de meest veelzijdige loofboom ter wereld, met zijn unieke uitstraling en levensduur (Europees hardhout). Van schepen tot tafels, van vloeren tot bijgebouwen, de mogelijkheden zijn oneindig. De eikenboom wordt onderverdeeld in meer dan 20 ondersoorten waarvan de Zomereik (Quercus robur) en Wintereik (Quercus petraea) de meest voorkomende houtsoort zijn. Wij verkopen uitsluitend Wintereik omdat de kwaliteit van deze bomen hoger is ten opzichte van de Zomereik. Zijn stam is rechter en vertoont minder knoesten. Het groeigebied van deze eik ligt in Oost-Europa, waar het kouder is dan in de Benelux, Frankrijk en Duitsland. Daardoor groeit hij langzaam en zitten de jaarringen dicht op elkaar. Het zagen van de boomstam resulteert in planken, palen en balken met een hogere stabiliteit die minimaal werken, scheuren en torderen, goed bewerkbaar zijn en daarnaast sterker en harder zijn dan inlands, Frans en Duits eikenhout. Een Franse eik bijvoorbeeld, kwaliteit QPA-QP1 is ondergeschikt aan onze voorraad constructiehout kwaliteit. De Zomereik is zeer variabel van groeivorm door zijn verschillende genetische herkomsten. De stam vormt een losse kroon en grillig kronkelende takken. Eikels ontkiemen wanneer eekhoorns deze begraven voor hun wintervoorraad. Toch is er een andere reden dat de Zomereik de dominantste (95%) eikenboom soort is in Nederland en omringende landen; van oudsher hebben mensen de voorkeur voor deze eik omdat deze de meeste eikels gaf, waarmee zij hun varkens vetmesten. Hier vindt het gezegde ‘op eiken groeit het beste spek’ zijn oorsprong. Aan de kenmerkende bladvormen (zoals de lengte van het steeltje en spiegelbeeld bladhelft) is het onderscheid tussen beide bomen goed te herkennen.

Informatie Eikenhoutsoorten

Europees Eikenhout

Europees Eikenhout  
Botanische naam Quercus petraea (Mattuschka) Lieblein (= Q. sessiliflora Salisb.), Q. robur L. (= Q. pedunculata Ehrh.). Familie: Fagaceae.
Groeigebied Europa en Klein-Azië.
Kleur Eiken kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur en steekt duidelijk af tegen het 25-50 mm brede bleekbruine spint. 
Gewicht (500-)670- 710-760(-970) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 900-1200 kg/ m3.
Kernhout resistentie Duurzaamheidsklasse 2. Over de duurzaamheid van Europees Licht Eiken en Zwaar Eiken: zomereiken wordt minder duurzaam geacht dan wintereiken. De thans vermelde duurzaamheid is klasse 2-3. Ervaringen leren dat de herkomst van eiken van invloed is op de duurzaamheid. Zo zou eiken uit het Oostzeegebied duurzamer zijn dan zuidelijker gegroeid eiken.
Eigenschappen Kwartiers gezaagd hout vertoont karakteristieke glanzende "spiegels", veroorzaakt door de brede stralen. Het hout is ringporig waardoor op het dosse vlak een vlamtekening ontstaat. Structuur en kwaliteit variëren afhankelijk van de groeicondities. Zo is Slavonisch eiken langzaam en gelijkmatig gegroeid, heeft het een rechte draad en een egale tint en het is zacht en gemakkelijk te bewerken. Eiken uit Polen is taaier en harder en Nederlands eiken is meestal grover. Foutvrij Slavonisch Eiken word vaak tot een maximale lengte van ca. 240 cm geleverd in vallende breedtes, dit omdat alleen de onderstam van de boom geen takken bevat waardoor er geen noesten zichtbaar zijn en het hout nagenoeg geen gebreken heeft.
Het is mogelijk om fijnbezaagde delen constructiekwaliteit binnenshuis te gebruiken voor meubels ed, maar houd wel rekening met de robuuste uitstraling (noest, haarscheurtjes, watervlekken) en het dient lang genoeg (minimaal 3 weken, bij een vochtigheidspercentage van 18%) geaclimatiseerd te worden in een middel-droge ruimte (zoals de garage) voordat het in de droge huiskamer word gemonteerd. Eiken heeft een hoog looistofgehalte, waardoor metalen in contact met eiken snel corroderen.
Sterkteklasse Midden-Europees eiken (Zomereik - Quercus robur), kwaliteitsklasse A/B volgens NEN 5477 is ingedeeld in sterkteklasse C20. Oost-Europees (Wintereik - Quercus petraea) volgens NPR 5493, kwaliteitsklasse Europees, is ingedeeld in sterkteklasse C24.

Pools eiken is bij een beperkte proef in 2000, volgens NEN 5498:1997, ingedeeld in sterkteklasse K24. De bij Pools eiken behorende visuele sorteercriteria betreffen het kwastaandeel van ten hoogste 0,3 en het draadverloop van ten hoogste 1:10. Zie voor de overige toelaatbare onvolkomenheden bij de toepassingscategorieën de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 5493; 1999, Kwaliteitsrichtlijnen voor loofhout in waterbouwkundige werken. De verwachting is dat bij een groter aantal proeven met Pools eiken, of het uitbreiden van het groeigebied, een hogere sterkteklasse-indeling haalbaar is.
Toepassingen Het is niet mogelijk al de toepassingsmogelijkheden van eiken weer te geven. In vrijwel iedere industrie en vrijwel overal is het hout toe te passen, zowel voor constructiehout, op scheepswerven, bij bruggenbouw en waterwerken, als in de chemische industrie, de meubel-, speelgoed-, sportartikelen-, carrosserie- en landbouwmachine-industrie. Tevens voor kozijnen, ramen, deuren, parket- en strokenvloeren, triplex en fineer, remmingwerken, brugdekken, stortkokers, leuningen, wagon- en scheepsvloeren, kerkmeubelen en gereedschappen. Het inlands eiken wordt speciaal toegepast voor constructiehout (herstellen van oude gebouwen) kozijnen, ramen, balken, bedrijfsvloeren, laddersporten (essen is beter), scheepskielen en -huiden, dwarsliggers, remmingwerken, brugdekken, palen, sluisdeuren, dukdalven, walbeschoeiingen enz. Europees eiken is onvervangbaar voor de vervaardiging van vaten voor wijn, sherry, cognac en andere alcoholische dranken die veel van hun smaak ontlenen aan de in eiken aanwezige looizuren.

Europees eiken staat genoemd in de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR5493:1999, Kwaliteitsrichtlijnen voor loofhout in waterbouwkundige werken. Voor Europees eiken zijn in 1983 twee Nederlandse normen verschenen in de serie Kwaliteitseisen voor hout (KVH 1980), NEN 5476 Houtsoort Europees eiken. Ongekantrecht en NEN 5477 Houtsoort Europees eiken. Gekantrecht. Europees eiken voldoet aan de eisen, genoemd in de beoordelingsrichtlijn (BRL) 2908/01 Houten deuvels.

Nat hout is corrosief in contact met ijzer. Blauwzwarte verkleuringen zijn het gevolg van de reactie tussen ijzer en het looizuur (tannine) in het hout. Eiken in contact met cement of beton zal het uitharden hiervan vertragen. Het in Nederland gegroeide Amerikaans eiken, dat als inlands Amerikaans eiken in de handel wordt gebracht, is afkomstig van Quercus rubra Du Roy (zie Amerikaans rood eiken). Mos eiken of Turks eiken, Turkey oak, chêne chevelu of zerreiche, Quercus cerris, groeigebied zuid-Europa en Zuidwest-Azië, lijkt wat houteigenschappen betreft op Europees eiken. Het heeft soms een roodachtige tint. Volumieke massa tussen (710-)770(-870) kg/m3. Werken groot. Droogt zeer langzaam, waarbij scheurvorming en vervorming vrijwel niet zijn te voorkomen. Te bewerken als Amerikaans rood eiken. Buigen zeer goed. Duurzaamheid tegen schimmels 3, termieten M. Het spint is gevoelig voor aantasting door Lyctus en Hesperophanes. Impregneerbaarheid van het kernhout 4, spint 1. De toepassingen zijn beperkt door de slechte droogeigenschappen en de grote hoge krimp gedurende het drogen. Mogelijk toepasbaar voor zware constructies en klein foutvrij hout voor buigwerk en snijfineer van zware uitgezochte stammen. Japans eiken, Quercus mongolica Fisch. ex Turcz. var. grosseserrata (Bl.) Rehd. et Wils. en Quercus spec. div., is geelbruin tot grijsbruin van kleur met weinig glans en is hierdoor te onderscheiden van de Europese eikensoorten. Over het algemeen is Japans eiken zachter, losser en lichter van structuur. Japans eiken heeft meestal veel meer groeiringen per 10 mm dan enige andere eikensoort en is daardoor geschikt om als buighout te worden toegepast. Japans eiken krimpt meer dan de andere eikensoorten en de zogenaamde spiegel, die speciaal voor panelen wordt gezocht, is weinig opvallend. Toepassing voornamelijk als buighout voor stoelrompen. Verder als andere eikensoorten, uitgezonderd constructiebouw en buitenwerk. Japans eiken wordt in tegenstelling tot vroeger nog maar weinig geïmporteerd.

Amerikaans Rood eikenhout

Amerikaans Rood Eikenhout  
Botanische naam Quercus rubra Du Roy, Q. falcata Michx. Q. shumardii Buck., Q. spec. div. Familie: Fagaceae..
Groeigebied Oostelijk Noord-Amerika.
Kleur Amerikaans rood eiken is een ringporige, roodachtig lichtbruin gekleurde houtsoort en wijkt dus duidelijk af van het geelbruine tot middelbruine Amerikaans wit eiken. Voor blank werk is het gemengd gebruik van deze twee houtsoorten dan ook absoluut af te raden. Het 25 tot 35 mm brede spint heeft een geelwitte tot bleekroze tint. Nat hout is corrosief ten opzichte van ijzer. Blauwzwarte verkleuringen zijn het gevolg van de reactie tussen ijzer en het looizuur (tannine) in het hout. Rood eiken is wat grover van structuur dan wit eiken. Rood eiken heeft geen thyllen in de vaten (de vaten zijn dus niet verstopt, zoals bij wit eiken), zodat het indringen van houtaantastende organismen onder vochtige omstandigheden gemakkelijk kan plaatsvinden. Het hout is daarom minder duurzaam dan wit eiken. Rood eiken uit de zuidelijke staten van Noord-Amerika groeit sneller dan dat uit de noordelijke staten. Het heeft daardoor hout met bredere groeiringen en levert harder en iets zwaarder hout dat meer werkt.
Gewicht (650-)700 (-800) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1000 tot 1100 kg/m3.
Kernhout resistentie Duurzaamheidsklasse 4
Eigenschappen  
Sterkteklasse C16
Toepassingen Meubelen, betimmeringen, fineer en triplex, parket- en strokenvloeren, carrosseriebouw, trappen, speelgoed en andere houtwaren. De afwezigheid van thyllen maakt het hout ongeschikt voor bijvoorbeeld wijnvaten (poreus) en scheepshuiden. Dit neemt echter niet weg dat het voor talloze andere doeleinden (voornamelijk binnenshuis) wél geschikt is.

Amerikaans Wit eikenhout

Amerikaans Wit Eikenhout  
Botanische naam 1. Quercus alba L. 2. Quercus montana Willd. 3. Quercus stellata Wangenh. 4. Quercus lyrata Walt. 5. Quercus michauxii Nutt., Q. prinus L. 6. Quercus macrocarpa Michx. 7. Quercus bicolor Willd. 8. Quercus mühlenbergii Engelm. 9. Quercus virginiana L. Familie: Fagaceae..
Groeigebied Oostelijke helft van Noord-Amerika en Zuidoost-Canada.
Kleur Kwartiers gezaagd hout vertoont karakteristieke glanzende "spiegels", veroorzaakt door de brede stralen. Het hout is ringporig waardoor op het dosse vlak een vlamtekening ontstaat. Structuur en kwaliteit variëren naar gelang de groeicondities. Het kernhout is bleek geelbruin tot middelbruin. Het spint is bijna wit. Amerikaans wit eiken uit het Appalachian-gebied is meestal langzaam gegroeid en produceert vrij licht, mild te bewerken hout. Eiken uit de zuidelijke staten groeit snel, heeft dus brede groeiringen en levert harder en taaier hout dat wat moeilijker te bewerken is. Het laat zich, zowel met handgereedschap als met machinaal gereedschap, vrij goed verwerken. Wit eiken is te onderscheiden van rood eiken aan de thyllen, die de houtvaten verstoppen. Dit in tegenstelling tot Amerikaans rood eiken dat geen thyllen in de vaten heeft en dus veel "poreuzer" is. Bovendien is rood eiken enigszins roodachtig van kleur. Het in Nederland groeiende Amerikaans eiken, dat als inlands Amerikaans eiken in de handel wordt gebracht, is afkomstig van Quercus rubra Du Roy (zie Amerikaans rood eiken).
Gewicht (670-)730- 750(-820) kg/m3 bij 12% vochtgehalte. Het is wat zwaarder dan Europees eiken.
Kernhout resistentie Duurzaamheidsklasse 2-3
Eigenschappen  
Sterkteklasse C16
Toepassingen Meubelen, geveltimmerwerk, scheepshuiden, vloeren, traptreden, trapleuningen, constructiehout, vaten (in Noord-Amerika speciaal voor whiskeyvaten), speelgoed