Ontwerp je eigen Tuinverblijf Download de tuinhout catalogus
Hardhout

Hardhout

Topkwaliteit hardhouten vlonderplanken, palen, regels, balken, damwand en planken tegen actieprijzen.

Bezorgservice aan huis

Gemakkelijk online hout kopen en snel thuis bezorgd.

Scherpe prijzen

Wij leveren hardhout aanbiedingen tegen extra lage prijzen.

Hardhout | Hardhouthandel.nl

Ons Bankirai en Azobe hardhout draagt de officiële en hoogste duurzaamheidsklasse 1 kwaliteit. Regenwouden zijn de bron van deze superieure hardhoutsoorten, waarzij op duurzame wijze d.m.v. professioneel bosbeheer worden gekapt. Tropisch loofhout, beter bekend als 'Hardhout', een term afkomstig van het Engelse 'Hardwood'.

De grote voordelen van onze hout kwaliteit zijn:

Duurzaamheidsklasse 1 / 1-2: levensduur minimaal 25/30 jaar.
Hoge dichtheid: geen splintervorming.
Geen spint (spint rot en trekt tevens houtworm aan).
Hoogste sterkteklasse: D50-D70.
Het hout is rustiger en trekt minder snel krom.
Lucht/kunstmatig gedroogd (AD/KD), dit maakt het stabieler dan vers/nat gezaagd hout.


De eigenschappen van hardhout
FAQ | Vraag en Antwoord:

Wat is hardhout?

Hardhout is een verzamelnaam voor tropische houtsoorten, valt onder de klasse loofhout en is harder dan naaldhout, vandaar de naam.

Waar komt hardhout vandaan?

Hardhout komt uit de tropische bossen rond de evenaar. Voornamelijk uit continenten zoals Zuid-Amerika, Afrika en Azie.

Hoeveel hardhoutsoorten zijn er?

Er bestaan meer dan 2000. Een gemiddeld bosgebied bevat meer dan 600 verschillende soorten bomen, waarvan er veel dicht aan elkaar verwant zijn.

Hoe groot wordt een boom?

Gemiddeld 50-100 meter.

Welke kleur heeft het hout?

De kleur is voornamelijk geel en rood-bruin.

Hoe sterk is het?

De sterkteklasse verschilt per hardhoutsoort, en is gemiddeld D50 (Bankirai) - D70 (Azobe).

Wat is de duurzaamheid?

De gemiddelde levensduur is 25-30 jaar in de tuin of constructie- / waterwerken onder normale omstandigheden.

Moet hardhout gebeitst worden?

Nee, het hout hoeft niet behandeld te worden voor de levensduur, maar als de bruine kleur behouden wil worden (zodat het niet vergrijst) dient kan het oppervlakte beschermd worden met beits.

Kunnen palen in de grond worden geplaatst?

Ja, palen kunnen rechtstreeks in de grond worden gezet zonder extra benodigde bescherming.

Hoe zwaar weegt het?

Vers (nat / vochtig) fijnbezaagd weegt circa 1400 kilo p/m3. Wanneer het geschaafd en gedroogd is weegt ongeveer het 950-1100 kilo per kubieke meter.

Hoe is de structuur van de nerf?

De nerf is fijn en en dicht / gesloten. De draad varieert van recht, spiraalvormige groei of golvend draad per houtsoort.

Is het goed te bewerken?

Ja, maar het is vanwege zijn hardheid uitlsuitend goed te bewerken met elektrisch handgereedschap. Voorboren is noodzakelijk omdat het vanwege zijn harde structuur anders kan splijten. Gebruik geen zelfborende schroeven zonder eerst een gaatje geboord te hebben. Anders breekt de schroef af of de plank vervormt.

Werkt het veel?

Nee, maar hardhoutsoorten zijn van nature vrij onrustig (m.u.v. Bankirai), maar ze zullen niet veel vervormen, scheuren of snel kromtrekken wanneer ze solide gemonteerd zijn. Knoesten en kwasten komen er zelden in voor, dit maakt het hout extra stabiel. In o.a. Azobe hout kunnen kleine haarscheurtjes komen wanneer het droogt.

Voor welke toepassingen is het geschikt?

Hardhout is zeer geschikt in de tuin-, bouw-  en grond-, weg en waterbouwconstructies. Voorbeelden van toepassingen zoals schuttingen, vlonders, pergola's en hekwerken, bruggen, aanmeerpalen.

Online hardhout kopen doet u bij de houtspecialist

Wij hebben een voorraadhoudend assortiment in zowel geschaafd als fijnbezaagd constructiehout. Naast het tuinsegement heeft u beschikking over houtproducten zoals schuttingen, tuinhekken en tuintegels. Voorbeelden van beschikbare houtafmetingen zijn; planken, vlonderplanken, schuttingplanken, balken en palen. Goed voor het monteren van een prachtig vlonder terras van Bankirai in uw tuin, met daaronder duurzame Azobe regels. Ook verkopen wij poorten en beschoeiingsmatten. Wat betreft de mogelijkheden die wij u in Azobe kunnen bieden is alles mogelijk, wij hebben in samenwerking met onze zagerij een grote voorraad stammen liggen en hanteren de hoogste kwaliteitsnomen voor het zagen van maatwerk balken en andere bestek afmetingen. Eventueel geleverd met CE-keurmerk (officieel constructiehout certificaat).

Hardhout Duurzaamheidsklasse 1

Wij precies welke houtsoort geschikt is voor welke toepassing. Azobe is hier een goed voorbeeld van. Goed voor palen, balken en dikke damwandplanken, maar minder geschikt als vlonderplank. Lees hier meer over de eigenschappen: Azobe. En voor schutting- en vlonderplanken adviseren wij Bankirai hout. Lees hier alle over: Bankirai. Er worden veel alternatieve 'Bankirai' houtsoorten op de Nederlandse markt verkocht die sterk op het origineel lijken en alleen door een doorgewinterde kenner te onderscheiden zijn. Deze houtsoorten hebben vaak een duurzaamheidsklasse die lager is (3-5), wat betekent dat ze de levensduur van geïmpregneerd tuinhout hebben en ca. 10 jaar meegaan. Deze houtsoorten scheuren, splijten en verrotten na verloop van tijd, en ook is er een grote kans op harsvorming, hetgeen bijvoorbeeld betekent dat uw hardhout vlonderplanken gaat plakken onder uw voeten en het vuil aantrekt wat praktisch niet meer te verwijderen is. Tevens zijn deze hardhoutsoorten niet geschikt voor kleine kinderen om op te kruipen en huisdieren vanwege zijn splinters. Het beitsen van dit hout gaat slecht omdat de nerven ondoordringbaar zijn door de harsgangen. Alleen duurzaamheidsklasse 1 hardhout, heeft een minimale levensduur van 25-30 jaar. Dat is de reden dat wij het origineel verkopen en geen discutabele B-keus hardhout producten.