Ontwerp je eigen Tuinverblijf Download de tuinhout catalogus
Hardhout

Hardhout

Topkwaliteit hardhouten vlonderplanken, palen, regels, balken, damwand en planken tegen actieprijzen.

Bezorgservice aan huis

Gemakkelijk online hardhout kopen en snel thuis bezorgd.

Scherpe prijzen

Wij leveren hardhout aanbiedingen tegen extra lage prijzen.

Hardhout - Hardhouthandel.nl

Ons Bankirai en Azobe hardhout draagt de officiële en hoogste duurzaamheidsklasse 1 kwaliteit. Regenwouden zijn de bron van deze superieure hardhoutsoorten, waarzij op duurzame wijze d.m.v. professioneel bosbeheer worden gekapt. Tropisch loofhout, beter bekend als 'Hardhout', een term afkomstig van het Engelse 'Hardwood'.

De grote voordelen van onze hout kwaliteit zijn:

Duurzaamheidsklasse 1 / 1-2: levensduur minimaal 25/30 jaar.
Hoge dichtheid: geen splintervorming.
Geen spint (spint rot en trekt tevens houtworm aan).
Hoogste sterkteklasse: D50-D70.
Het hout is rustiger en trekt minder snel krom.
Lucht/kunstmatig gedroogd (AD/KD), dit maakt het stabieler dan vers/nat gezaagd hout.


De eigenschappen van hardhout
FAQ | Vraag en Antwoord:

Wat is hardhout?

Hardhout is een verzamelnaam voor tropische houtsoorten, valt onder de klasse loofhout en is harder dan naaldhout, vandaar de naam.

Waar komt hardhout vandaan?

Hardhout komt uit de tropische bossen rond de evenaar. Voornamelijk uit continenten zoals Zuid-Amerika, Afrika en Azie.

Hoeveel hardhoutsoorten zijn er?

Er bestaan meer dan 2000. Een gemiddeld bosgebied bevat meer dan 600 verschillende soorten bomen, waarvan er veel dicht aan elkaar verwant zijn.

Hoe groot wordt een boom?

Gemiddeld 50-100 meter.

Welke kleur heeft het hout?

De kleur is voornamelijk geel en rood-bruin.

Hoe sterk is het?

De sterkteklasse verschilt per hardhoutsoort, en is gemiddeld D50 (Bankirai) - D70 (Azobe).

Wat is de duurzaamheid?

De gemiddelde levensduur is 25-30 jaar in de tuin of constructie- / waterwerken onder normale omstandigheden.

Moet hardhout gebeitst worden?

Nee, het hout hoeft niet behandeld te worden voor de levensduur, maar als de bruine kleur behouden wil worden (zodat het niet vergrijst) dient kan het oppervlakte beschermd worden met beits.

Kunnen palen in de grond worden geplaatst?

Ja, palen kunnen rechtstreeks in de grond worden gezet zonder extra benodigde bescherming.

Hoe zwaar weegt het?

Vers (nat / vochtig) fijnbezaagd weegt circa 1400 kilo p/m3. Wanneer het geschaafd en gedroogd is weegt ongeveer het 950-1100 kilo per kubieke meter.

Hoe is de structuur van de nerf?

De nerf is fijn en en dicht / gesloten. De draad varieert van recht, spiraalvormige groei of golvend draad per houtsoort.

Is het goed te bewerken?

Ja, maar het is vanwege zijn hardheid uitlsuitend goed te bewerken met elektrisch handgereedschap. Voorboren is noodzakelijk omdat het vanwege zijn harde structuur anders kan splijten. Gebruik geen zelfborende schroeven zonder eerst een gaatje geboord te hebben. Anders breekt de schroef af of de plank vervormt.

Werkt het veel?

Nee, maar hardhoutsoorten zijn van nature vrij onrustig (m.u.v. Bankirai), maar ze zullen niet veel vervormen, scheuren of snel kromtrekken wanneer ze solide gemonteerd zijn. Knoesten en kwasten komen er zelden in voor, dit maakt het hout extra stabiel. In o.a. Azobe hout kunnen kleine haarscheurtjes komen wanneer het droogt.

Voor welke toepassingen is het geschikt?

Hardhout is zeer geschikt in de tuin-, bouw-  en grond-, weg en waterbouwconstructies. Voorbeelden van toepassingen zoals schuttingen, vlonders, pergola's en hekwerken, bruggen, aanmeerpalen.

Kwaliteit (Bankirai en Azobe)

Het is een behoorlijke financiële uitgave om hardhout te kopen, maar voor een dubbeltje op de eerste rang zitten is niet mogelijk. Bestel daarom alleen bij ons als échte Hardhoutspecialist (+30 jaar). Wij krijgen maandelijks telefoontjes van teleurgestelde consumenten die slechte partijen hout hebben gekocht bij onbekwame handelaren, waarbij zij zich lieten verleiden door een lage prijs. Deze consumenten vragen om advies maar wanneer er een slechte kwaliteit hout gemonteerd is en er naderhand klachten komen zijn deze niet meer op te lossen. Wanneer een vlonder namelijk kromtrekt word het gedeelte terras onbeloopbaar door alle planken die omhoog komen en daardoor schots en scheef staan. Ook zijn er online veel hippe en trendy houtwebwinkels met mooie afbeeldingen en gelikte filmpjes die pretenderen veel houtkennis te hebben. Zij bestaan slechts een paar jaar of willen u laten geloven dat zij langer bestaan en hebben meer verstand van het verleiden tot aankoop middels marketing dan van hout. Hun algemene voorwaarden zijn volledig dichtgetimmerd waardoor achteraf klagen niet meer mogelijk is en u met lege handen staat omdat uw vlonder of schutting als brandhout de openhaard in kan. Als u ons om informatie vraagt krijgt u het advies van een ervaren houtdeskundige die u eerlijk en serieus te woord staat. En geen verkeerd of onvolledig advies zoals bij veel online houthandel webshops waar onervaren medewerkers standaard antwoorden geven. Het beroep houthandelaar is niet iets wat binnen een paar jaar of op school geleerd kan worden d.m.v. een opleiding, maar alleen door een levenslange ambachtelijke praktijkervaring. Onze garantie zit in de superieure natuurproducten die u koopt. Wij kennen de bossen omdat we er al vele jaren (twee generaties) komen, en precies weten welke houtproducten er wel en niet geschikt zijn voor de toepassingen van onze zeer gewaardeerde klanten. Ook hebben wij al ruim 20 jaar onze eigen montageservice en exact die combinatie zorgt voor dé echte professionele kennis die nodig is voor het inkopen en verkopen van een hoogwaardige houtkwaliteit. Kies voor zekerheid, veiligheid, garantie en duurzaamheid, u bent daarvoor bij ons aan het juiste adres. Wij garanderen u de hoogste kwaliteit hardhout voor de scherpste prijs, elders goedkoper betekent vaak minder kwaliteit. Onze hardhouten planken, balken en palen worden geleverd volgens kwaliteitsnormering NEN 5498:1997. Ons volledig hout assortiment is (EUTR / FLEGT, etc) gecertificeerd en afkomstig uit duurzaam en verantwoord beheerde bossen.