De eigenschappen van hardhout
FAQ | Vraag en Antwoord:

Wat is hardhout?

Hardhout is een verzamelnaam voor tropische houtsoorten, valt onder de klasse loofhout en is harder dan naaldhout, vandaar de naam.

Waar komt hardhout vandaan?

Hardhout komt uit de tropische bossen rond de evenaar. Voornamelijk uit continenten zoals Zuid-Amerika, Afrika en Azie.

Hoeveel hardhoutsoorten zijn er?

Er bestaan meer dan 2000. Een gemiddeld bosgebied bevat meer dan 600 verschillende soorten bomen, waarvan er veel dicht aan elkaar verwant zijn.

Hoe groot wordt een tropische regenwoud boom?

Gemiddeld 50-100 meter.

Welke kleur heeft hardhout?

De kleur is voornamelijk geel en rood-bruin.

Hoe sterk is hardhout?

De sterkteklasse verschilt per hardhoutsoort, en is gemiddeld D50 (Bankirai) - D70 (Azobe).

Wat is de duurzaamheid van hardhout?

De gemiddelde levensduur is 25-30 jaar in de tuin of constructie- / waterwerken onder normale omstandigheden.

Moet hardhout gebeitst worden?

Nee, het hout hoeft niet behandeld te worden voor de levensduur, maar als de bruine kleur behouden wil worden (zodat het niet vergrijst) dient kan het oppervlakte beschermd worden met beits.

Kunnen hardhouten palen in de grond worden geplaatst?

Ja, palen kunnen rechtstreeks in de grond worden gezet zonder extra benodigde bescherming.

Hoe zwaar weegt hardhout?

Vers (nat / vochtig) fijnbezaagd weegt circa 1400 kilo p/m3. Wanneer het geschaafd en gedroogd is weegt ongeveer het 950-1100 kilo per kubieke meter.

Hoe is de nerf structuur van hardhout?

De nerf is fijn en en dicht / gesloten. De draad varieert van recht, spiraalvormige groei of golvend draad per houtsoort.

Is hardhout goed te bewerken?

Ja, maar het is vanwege zijn hardheid uitlsuitend goed te bewerken met elektrisch handgereedschap. Voorboren is noodzakelijk omdat het vanwege zijn harde structuur anders kan splijten. Gebruik geen zelfborende schroeven zonder eerst een gaatje geboord te hebben. Anders breekt de schroef af of de plank vervormt.

Werkt hardhout veel?

Nee, maar hardhoutsoorten zijn van nature vrij onrustig (m.u.v. Bankirai), maar ze zullen niet veel vervormen, scheuren of snel kromtrekken wanneer ze solide gemonteerd zijn. Knoesten en kwasten komen er zelden in voor, dit maakt het hout extra stabiel. In o.a. Azobe hout kunnen kleine haarscheurtjes komen wanneer het droogt.

Voor welke toepassingen is hardhout geschikt?

Hardhout is zeer geschikt in de tuin-, bouw-  en grond-, weg en waterbouwconstructies. Voorbeelden van toepassingen zoals schuttingen, vlonders, pergola's en hekwerken, bruggen, aanmeerpalen.