Ontwerp je eigen Tuinverblijf Download de tuinhout catalogus
Douglas hout

Douglas hout

Topkwaliteit douglas tuinhout planken, palen, regels, zweeds rabat en balken tegen actieprijzen.

Bezorgservice

Gemakkelijk online Douglas hout kopen en snel thuis bezorgd.

Scherpe prijzen

Wij geven extra hoge korting op online bestellingen.

Douglas hout | Plank | Paal | Balk - Hardhouthandel.nl

Douglas hout is ideaal voor het timmeren van een schutting, vlonder of overkapping. Topkwaliteit Douglas planken, balken en palen import Oregon Pine (geen imitatie; Lariks) uit Frankrijk. Het is een veelzijdige houtsoort met een warme uitstraling. Je kunt het beitsen of op natuurlijke wijze laten vergrijzen. Het is gemakkelijk te boren met schroeven en heeft een lange levensduur zodat je er vele tuinseizoenen van kunt genieten. De nerf is fijn van structuur en splintert nauwelijks, dus ook prettig als terras onder je blote voeten in de zon. Verwen je tuin met dit luxe, kwalitatief goede en betaalbare hout.

Douglas hout

Het fijnbezaagde douglashout is vers en het geschaafde hout is teruggedroogd tot 18%, dit maakt het hout nóg stabieler en ook ontstaat er veel minder scheurvorming. Na droging wordt het steeds harder. Het Douglas tuinhout assortiment valt in duurzaamheidsklasse 3 en is een van de hardste naaldhoutsoorten en daarmee één van de duurzaamste houtsoorten in Europa. Uitermate geschikt voor o.a. pergola's, tuinafscheidingen, kapschuren, buitenverblijven, tuinmeubilair en terrassen. Je tuin verdient Douglas hout.


De eigenschappen van Douglas hout
FAQ | Vraag en Antwoord:

dwarsdoorsnede Douglas boomstam en houtstructuur

Waar komt de Douglasspar vandaan?

De herkomst van deze exotische naaldhoutsoort is oorspronkelijk afkomstig uit zijn groeigebied in Canada (British Columbia) onder de naam Oregon fir / pine. De boom is in de jaren '40-'50 na Tweede Wereld oorlog verspreid over Europa door onze bevrijders uit west Noord-Amerika en ook aangeplant in Nieuw-Zeeland, Australië, Argentinië en Chili (Pino Oregón). In 1826 vernoemd naar de botanicus David Douglas, die het zaad van de boom liet onderzoeken en kweken in Schotland. Zoals op de afbeelding te zien is, is de stam opgebouwd uit verschillende lagen. Voor toepassingen wordt alleen het kernhout gebruikt, dat komt omdat de buitenzijde van de stam waaronder het spint en cambium gevoelig is voor houtrot wanneer het niet meer beschermt wordt door de bast en het schors. Bij het zagen van vierkante palen word er zoveel mogelijk geprobeerd om de zaag in het midden te centreren, dit heet in de houtbranche 'gesloten hart'. Wanneer het hart en merg mooi in het midden van een paal zitten dan is de paal vele malen stabieler en ook scheurt hij minder snel. De boom wordt 500 - 1000 jaar oud.

Douglasspar bomen

Hoe groot wordt een Douglas boom?

De kegelvormige stam word in Europa gemiddeld 50 meter lang, in Amerika zie je ze tot wel 100 meter hoog. De dikte van is meestal tussen de 1 en 2 meter doorsnee, en hele grote worden maximaal 4,5 meter. In Nederland heeft de boom vaste voet aan de grond gekregen tussen 1975 en 1999, alleen worden de bomen hier minder groot vanwege de grondsoort waar ze op groeien. In Frankrijk worden ze een beetje groter door de positievere invloed van weersomstandigheden, het is er warmer door de hogere temperatuur. En in Noord-Amerika worden ze het grootst, de boomwortels van het hoofdwortelstelsel krijgen daar de beste voeding. De boom groeit goed op zonnige plaatsen in een dennenbos met een klein beetje schaduw op een vochtige kleigrond met een pH-waarde 5-6 (zuurgraad van de grond). Kleine jonge bomen hebben wanneer ze gezaagd worden veel noesten en kwasten onder hun grijs-groen gekleurde schors zitten. In bossen waar ze pas gekapt worden wanneer ze oud zijn groeit het takrijke gedeelte naar de top, zodat de onderstam (gemiddeld 20 meter lang) mooi rechtdradig en kwastvrij hout krijgt onder het kurkachtige rood-bruine gekleurde schors. Op de ronde twijgjes staan twee rijen naalden (bladeren) van 2-4 centimeter lang dicht bij elkaar. De naalden ruiken heerlijk en hebben een sinaasappelachtige geur. Er wordt van de naalden medicinale dennenthee, etherische olie en eau de vie, gedistilleerde drank gemaakt. De boom bloeit in april met gele (mannelijk) en rood-roze (vrouwelijk) bloemen van wel 18 centimeter lang. Ze hangen aan de onderkant van het einde van de tak om hun stuifmeel te verspreiden, als ze dat gedaan hebben stoppen ze met bloeien.

Welke kleur heeft Douglas hout?

Wanneer het hout vers gezaagd is heeft het een lichte kleur die een beetje geelbruin is en naarmate er meer zonlicht op komt verkleurt het naar oranjeachtig geelbruin. Wanneer jonge bomen heel snel groeien krijgen ze vaak een meer roodachtige kleur (Red Fir) dan geel (Yellow Fir). De kleur word bepaald door het groeigebied zoals bergen (Rocky Mountains in Colorado) of gebieden aan de kust. Hout dat op de Nederlandse markt verkocht word komt vaak uit kustgebieden. Wanneer hout met een dosse zaagtechniek word gezaagd krijgt het hout een prachtige vlamtekening. Bij kwartiers gezaagd hout krijgt het een streeptekening omdat de groeiringen een contrast tonen tussen het oude en jonge kernhout. De kleur en nerf van Amerikaanse aanplant (second growth forest) lijkt erg op de hedendaagse Europese bossen. Bomen die in Nederland en Duitsland zijn geplant hebben een grove nerf structuur en brede jaarringen, dat maakt de celverdeling sterk maar minder mooi dan de Franse en Belgische variant.Douglasspar naaldbos

Van welke plant-, boomsoort is Douglas hout afkomstig?

De douglasspar is een boom uit de dennenfamilie, afkomstig van de Pseudotsuga menziesii Mirb. (Latijnse botanische naam) Franco (P. taxifolia Britt.), afstammeling van de geslachtssoort Pinaceae. De specifieke naam 'Menziesii' eert Archibald Menzies. Archibald Menzies is een Schotse arts en de rivaal-naturalist van David Douglas). Hij heeft deze naaldboom voor het eerst gedocumenteerd op Vancouver Island, British Columbia, Canada in 1791. Vallend onder de zaadplant klasse Spermatopsida en de coniferen orde Coniferales (Pinales), verwant aan het Tsuga geslacht. Grote ronde hoofdtakken staan horizontaal recht voorruit en de zijtakken hangen een beetje. De knoppen op de takken zijn mooi slank, spits puntig, lichtbruin gekleurd en hebben een eivorm. De boom heeft winterknoppen (Fanerofyt) en kegelvormige rood-bruin gekleurde vruchten van 5-15 centimeter lang met schubben die zaden hebben en wel 5 jaar kunnen overleven voordat ze schieten. Vogels, muizen en eekhoorns eten de zaden graag, beren houden van het zoete boomsap.

Hoe sterk is Douglas hout?

Nederlandse kwaliteit is volgens NEN 5498 ingedeeld in drie verschillende sterkteklasse:
- K17 (kwaliteitsklasse C, KVH 2000).
- K22 (kwaliteitsklasse A/B, KVH 2000).
- K33 (kwaliteitsklasse A).
Douglasie (Duitsland) is vastgesteld op: C18 en Oregon pine (Frankrijk) op: C24/22 (hoogste klasse).

Wat is de duurzaamheid van Douglas hout?

Onbehandeld en niet verduurzaamd is de duurzaamheidsklasse 3 (boven de grond gemeten). Dit staat gelijk aan een levensduur van circa 15 jaar (met uitzondering van krachtige weersinvloeden). Spint is circa 45 millimeter dik bij oude bomen, jonge bomen hebben ongeveer 75 millimeter dik spint. Hout dat met spint verkocht word is niet geschikt voor tuin en buitentoepassingen omdat het erg snel gaat rotten doordat het snel verweerd, zon, regen en dergelijke maken het witte spint zacht en poreus. Het hoge harsgehalte maakt het hout erg duurzaam en weerbestendig. Spint is gevoelig voor schimmel. De blauwschimmel ontstaat door micro-organismen die zich voeden aan de suikers in het hout. Bij regenwater kan er overdracht plaatsvinden tussen planken wanneer zij tegen elkaar zitten. Een speciale anti-schimmel behandeling (impregnering) en drogen van het hout weert blauwschimmel af. Het is goed bestand is tegen zuren daarom wordt het ook in de chemische industrie gebruikt. Het is een houtsoort die veel verhandeld wordt en niet voorkomt op CITES lijst, leverbaar met FSC® en PEFC keurmerk.De rood-roze vrouwelijke bloemen van de Douglasspar

Moet Douglas hout gebeitst worden?

Nee, het hout hoeft niet behandeld te worden maar het beschermd het oppervlakte wel beter waardoor de levensduur verlengd word.

Kunnen Douglas palen in de grond worden geplaatst?

Ja, palen kunnen rechtstreeks in de grond worden gezet maar het is beter om dat niet te doen. Het beste is om ze op een betonpoer te monteren. Wanneer de de paal boven het lucht-grond contact zit kan hij niet rotten. Het gedeelte hout dat net uit de grond steekt is het meest kwetsbaar voor weersinvloeden. Wanneer er geen poer gebruikt kan worden, bescherm de paal dan met een natuurvriendelijk teerproduct.

Hoe zwaar weegt Douglas hout?

Vers fijnbezaagd circa 640 kilo p/m3. Wanneer het gedroogd is ongeveer 550 kilo per kubieke meter. De Europese variant is zwaar dan het origineel. Afhankelijk van het groeigebied zoals in de bergen of aan de kust ontstaan verschillen in volumieke massa, deze kan erg veel verschillen.

De naalden en kegels met zaden van de Douglasspar

Hoe is de structuur van de nerf van Douglas hout?

De nerf is fijn en de draad loopt vrij recht, maar toont soms ook een spiraalvormige groei en golvende draad.

Is Douglas hout goed te bewerken?

Ja, het is goed te bewerken met elektrisch handgereedschap omdat het relatief een vrij zachte houtsoort is. Voorboren wordt geadviseerd omdat het vanwege zijn hardheid anders kan splijten. Buigen van het hout gaat niet en lijmen alleen wanneer het echt goed droog is en een laag vochtigheidspercentage heeft. Het is aan te raden om dit met een vochtmeter te controleren.
Zwart Zweeds rabat planken in contrast naast onbehandeld douglas hout


Werkt Douglas hout veel?

Nee, het is een rustige houtsoort die niet veel vervormt, scheurt of snel zal kromtrekken. Knoesten en kwasten kunnen naarmate het hout droger word wel losgaan zitten of splijten. In dosse gezaagd hout kunnen kleine haarscheurtjes komen wanneer het droogt.

Is Douglas hout goed te behandelen?

Ja, maar houdt er rekening mee dat het hout harshoudend is, waardoor er soms kleine vlek en streepjes te zien zijn die glanzen wanneer het gebeitst is. Advies is om het oppervlak stof- en vetvrij te maken voordat het behandeld word met een beitslaag of verduurzamingsproduct zoals impregneermiddel. Gevulde harszakjes die nog niet uitgedroogd zijn en er uitzweten doordat zij naar de oppervlakte komen kunnen er voor zorgen dat beits loslaat of gaat verkleuren. Bij een zwarte verflaag is er dan een witkleurige vlek te zien. Bij geimpregneerde planken is dit probleem minder aan de orde omdat het geen laag is die op het hout zit, maar er in gespoten zit dus deze kan niet loslaten. Zwart gekleurde Zweeds rabat planken tonen een erg mooi kleur contrast naast onbehandeld hout.

Gekapte douglasspar

Voor welke toepassingen is Douglas hout geschikt?

In de bouwconstructies kan het zowel voor binnen- als buitenwerk gemonteerd worden. Voorbeelden van toepassingen zijn ramen, kozijnen en deuren. Maar ook vloeren en binnen- en buitenbetimmeringen zoals houtconstructies voor overkappingen. Het is een populaire houtsoort voor tuinhout toepassingen zoals schuttingen, vlonders, pergola's en hekken. Zwaar balkhout is ideaal geschikt voor zware dragende bouwwerken zoals de binten en gordingen in spantconstructies. Daarnaast is het zo veelzijdig dat het ook gebruikt word als ladder, handvatten voor tuingereedschap, scheepsmast, kano (Hawaï), triplex (plywood) en fineer. En de top van de boom als kerstboom met Kerstmis.

Wat zijn de kwaliteitsnormeringen van Douglas hout?

In de Kwaliteitseisen voor Hout (KVH 1980) staat in 1988 NEN 5468 beschreven en in 1989 NEN 5470, ook genoemd in de KVT'95,
Kozijnen en gevelelementen kunnen met KOMO-productcertificaat worden geproduceerd.
Beoordelingsrichtlijnen:
- BRL 0601 Houtverduurzaming onder vacuüm en druk. Betreft de mate van impregneerbaarheid van de houtsoort.
- BRL 2301 Naaldhout.
- BRL 2351 Mestbassins van hout.
- BRL 2905 Gezaagd Europees naaldhout voor waterbouwkundige toepassingen.
- BRL 9021 Houten buitenbergingen.

Wat is het verschil tussen Douglas en Lariks hout?

Het antwoord daarop is dat; Douglas hout een mooiere kleur, houtstructuur en hogere duurzaamheidsklasse (3) heeft dan dan regulier inlands Lariks (4), en dus een langere levensduur (15 versus 10 jaar). Van origine komt Oregon Pine uitsluitend uit Frankrijk en draagt de hoogste constructiehout kwaliteit (C24). Het word bij onze zagerij visueel gesorteerd en scheiden van lagere kwaliteiten. De sparrenboom groeit daar gelijkmatiger dan hier omdat het daar warmer is. Ook worden de bomen daar groter in diameter omdat het een oorspronkelijk groeigebied is, betere bodemvoeding heeft en niet recent is aangeplant. Een gevolg hiervan is dat de jaarringen beter verdeeld zijn dan Nederlands, Duits- en Oost-Europees hout. Wij garanderen u als douglas houtspecialist de voordeligste prijs - kwaliteit verhouding, elders goedkoper betekent vaak minder kwaliteit. Wij verkopen een mix van beide houtsoorten omdat deze bomen in de bossen van Frankrijk naast elkaar groeien. U kunt dit herkennen aan een gezonde kleurverhouding: 90% Douglas / 10% Lariks. Ziet u voor het merendeel een licht bleke witte kleur, dan wordt u misleid met het goedkopere Lariks (niet te verwarren met Siberisch Lariks, duurzaamheidsklasse 3). In de bossen van andere landen groeit namelijk geen mix van beide houtsoorten maar uitsluitend Lariks / Larix / Lorkenhout.Douglas hout stammen houtstapelplaats

Online Douglas hout bestellen en kopen

Met een gedegen controlesysteem met strenge normen voeren wij dagelijks een gedetailleerde kwaliteitscontrole uit, zodat de klant altijd optimaal kan beschikken over onze kwalitatief hoogstaande houtvoorraad. U kunt hierbij denken aan een rustieke uitstraling met zwart Zweeds rabat voor het bouwen van een douglas tuinverblijf of een prachtig vlonder terras in uw tuin. Ook verkopen wij hekwerken, pergola's, carports. Wat betreft de mogelijkheden die wij u in dit superieure tuinhout kunnen bieden is alles mogelijk, wij hebben een groot assortiment voor u op voorraad liggen en hanteren de hoogste kwaliteitsnomen.

Wat is Blauwschimmel?

Blauwschimmel herken je aan zijn donker blauw / zwarte kleur met zwart gespikkelde puntjes. Wanneer het eenmaal op een plaats in het hout zit gaat het zich verder verspreiden. Het verspreid zich graag langs de zijkant van het hout en stukken waar spint zit. Spint hout is lichter van kleur (wit/bleek) en heeft een zachte open structuur waardoor de schimmel zich makkelijker kan verspreiden omdat het hout niet zo dicht (hard) is. Douglas hout is erg gevoelig voor Blauwschimmel. Het is daarom belangrijk dat wanneer je ergens hout koopt, zoals bij een houthandel dat je vraagt of het behandeld is tegen dit probleem. Er is namelijk een speciale impregnering voor die het hout beschermd. Ons Douglas hout is standaard geimpregneerd tegen Blauwschimmel. Houtrot ontstaat door schimmels die de opbouwstoffen van hout (cellulose en lignine) afbreken en opnemen. Het hout verliest daardoor zijn gewicht en sterkte. Vooralsnog wordt Blauwschimmel als een oppervlakte schimmel gezien die alleen visuele schade aanricht en geen interne houtrot, maar heel goed voor het hout is het natuurlijk niet, voorkomen is beter dan genezen. De schimmels eten graag suikers, deze suikers zitten in de vaten van de cellen van het hout waar de sapstromen (het 'bloed' en 'aders') doorheen stromen. Nu de boom niet meer leeft zou je zeggen dat de sapstromen niet meer circuleren maar niets is minder waar; regenwater heeft die taak overgenomen en verspreid de schimmel. Dus de ene plank steekt de andere aan zoals bij een domino-effect. Hoe ontstaat Blauwschimmel? Wanneer hout te nat gezaagd wordt bij een zagerij en daarnaast ook nog eens niet goed beschermd word tegen vocht en regenwater. Dit kan ontstaan doordat het hout in een natte afgesloten en/of niet goed geventileerde omgeving staat. In de houtbranche wordt er dan ook over gesproken als zijnde; "het 'weer' is in het hout gekomen". Gevaar voor houtrot geldt bij vochtgehalten dat langdurig hoger is dan 20 % (m/m). Wanneer de schimmel eenmaal in het hout zit is het haast onmogelijk om deze er nog uit te krijgen. Koop dus alleen Douglas hout bij een gerenommeerde houthandel, en let goed op de kwaliteit van het hout, spint is niet toegestaan want dat is extra risicovol. Het kost wellicht iets meer maar je hebt er wel langer plezier van want hout dat helemaal zwart uitslaat ziet er erg lelijk uit. Er bestaan intensieve behandelingen met lijnoliezeep, chloor en een combinatie met soda (calciumbicarbonaat), en er bestaan speciale merken anti-schimmel primers. Er is een document met normering opgesteld (NEN 350-2) betreffende de natuurlijke duurzaamheid van hout tegen schimmels bestaande uit vijf klassen, waarbij Douglas hout onder klasse 3 valt.

Blauwschimmel Douglas hout