De Yanomami is de grootste geïsoleerde stam van Zuid Amerika. Ze leven in het regenwoud en bergen van Noord Brazilië en het Zuiden van Venezuela.

Zoals de meeste stammen op het continent, zijn ze waarschijnlijk geëmigreerd over de Beringstraat tussen Azië en Amerika ongeveer 15.000 jaar geleden. Langzaam zijn ze afgezakt naar Zuid Amerika. De totale populatie van de Yanomami is ongeveer 35.000 mensen. Het territorium van de Yanomami is 9,6 miljoen hectaren in Brazilië dit is ongeveer 2 keer Zwitserland. In Venezuela hebben ze 8,2 miljoen hectaren grond. Samen is dit het grootste inheemse bos territorium ter wereld.

Laatste bedreigingen.

Duizenden goudzoeker zijn nu illegaal op Yanomami land, ze verspreiden dodelijke ziektes zoals malaria en vervuilen de rivieren van het bos met kwikzilver. Veehouders dringen binnen aan het oosten van het Yanomami territorium en kappen daar bomen zodat hun vee kan grazen. De gezondheid van de Yanomami gaat achteruit en de belangrijke medische zorg kan de stam niet bereiken. Vooral het gebied dat in Venezuela ligt. Het Braziliaanse congres is in debat over een wet die grootschalig mijnen toestaat in het gebied van de inheemse bevolking. Dit zal extreem veel schade aanrichten aan de Yanomami en andere afgelegen inheemse stammen die in het bos leven. Sjamaan Davi kopenawa van de Yanomami stam legt uit wat grootschalig mijnen voor gevolgen heeft voor zijn volk. De Yanomami zijn niet gevraagd om mee te praten over het grootschalig mijn project. Ook hebben ze weinig tot geen informatie beschikbaar over de gevolgen van goudmijnen. Davi Kopenawa is de spreker van het Yanomami volk en baas van het Hutukara Yanomami Association. Hij waarschuwt voor de gevaren. 'Het Yanomami volk wilt niet dat het congres de wet goedkeurt of dat de president het ondertekend. Wij accepteren deze wet niet.' 'Ons land moet gerespecteerd worden. Ons land is ons nalatenschap, een nalatenschap dat ons beschermd.' 'Mijnen zullen de natuur alleen maar vernietigen. Het zal de stroming in de rivieren kapot maken en de vissen zullen doodgaan en zal ook het milieu kapot gaan. Ook zullen er ziektes mee gebracht worden die nooit voorkwamen in het land van de Yanomami.

Geïsoleerde Yanomami

Yanomami hebben gemeld dat ze ongecontacteerde Yanomami, die ze Moxateteu noemen, hebben gezien op het Yanomami-territorium. De Moxateteu worden verondersteld te leven in het deel van het Yanomami-territorium met de hoogste concentratie illegale goudzoekers. Contact met de mijnwerkers kan zeer gevaarlijk zijn voor de Moxateteu, omdat gewelddadige conflicten kunnen uitbreken. De mijnwerkers verspreiden ook malaria en andere ziekten, die fataal kunnen zijn voor de Moxateteu die geen immuniteit voor veel voorkomende ziekten hebben opgebouwd. FUNAI, de afdeling inheemse zaken van de Braziliaanse overheid, heeft een nieuw team in het gebied geplaatst om na te gaan waar de Moxateteu zich bevinden en met hoeveel ze zijn, zonder contact te maken. Davi Kopenawa zei: 'Er zijn veel ongecontacteerde Indianen. Ik ken ze niet, maar ik weet dat ze lijden net zoals wij... Ik wil mijn ongecontacteerde familieleden helpen die hetzelfde bloed hebben als wij. Het is echt belangrijk om op het land te blijven waar we zijn geboren. 

Indringers

De Yanomami kwamen voor het eerst in blijvend contact met buitenstaanders in de jaren rond 1940 toen de Braziliaanse regering teams stuurde om de grens met Venezuela af te bakenen. Al snel vestigden de beschermingsdienst van de regering en religieuze groepen zich daar. Deze toestroom van mensen leidde tot de eerste epidemieën van mazelen en griep, waarbij vele Yanomami stierven. In het begin van de jaren zeventig besloot de militaire regering om langs de noordgrens een weg door de Amazone te bouwen. Zonder voorafgaande waarschuwing reden bulldozers door de gemeenschap van Opiktheri. Twee dorpen werden uitgeroeid door ziektes waartegen ze geen immuniteit hadden. De Yanomami blijven lijden aan de verwoestende en blijvende gevolgen van de weg die kolonisten, ziekten en alcohol binnenbracht. Tegenwoordig gebruiken veeboeren en kolonisten de weg als een toegangspunt om het Yanomami-gebied binnen te vallen en te ontbloten.

De goudkoorts en genocide

Tijdens de jaren tachtig leden de Yanomami enorm veel schade toen 40.000 Braziliaanse goudzoekers hun land binnenvielen. De mijnwerkers hebben ze neergeschoten, veel dorpen verwoest en blootgesteld aan ziekten waartegen ze geen immuniteit hadden. Twintig procent van de Yanomami stierf in slechts zeven jaar. Na een lange internationale campagne onder leiding van Davi Kopenawa Yanomami, Survival en de CCPY (Pro Yanomami Commission) werd het Yanomami-land in Brazilië uiteindelijk afgebakend als het 'Yanomami-park' in 1992 en de mijnwerkers werden uitgezet. Na de afbakening keerden goudzoekers echter terug naar het gebied en veroorzaakten spanningen. In 1993 ging een groep mijnwerkers het dorp Haximú binnen en vermoordde 16 Yanomami inclusief een baby. Na een nationale en internationale verontwaardiging vond een Braziliaanse rechtbank vijf mijnwerkers schuldig aan genocide. Twee dienen gevangenisstraffen, terwijl de anderen ontsnapten. Dit is een van de weinige gevallen waar ook ter wereld waar een rechtbank mensen van genocide heeft veroordeeld. De goudmijninvasie van het land van Yanomami duurt voort. De situatie in dat Venezuela is erg serieus, en Yanomami stammen zijn al meerdere jaren vergiftigd en blootgesteld aan gewelddadige aanvallen. De autoriteiten hebben weinig gedaan om deze problemen op te lossen.
Indianen in Brazilië hebben nog steeds niet de juiste eigendomsrechten op hun land de regering weigert tribale grondeigendom te erkennen, ondanks het feit dat ze het internationale recht hebben ondertekend (IAO-verdrag 169) dat dit zou moeten garanderen. Bovendien zouden veel figuren in het Braziliaanse establishment graag zien dat het Yanomami-gebied kleiner wordt en open gaat voor mijnbouw, veeteelt en kolonisatie. Om het nog erger te maken, heeft het Braziliaanse leger barakken gebouwd in het hart van Yanomami park, wat de spanningen heeft doen toenemen. Soldaten hebben Yanomami-vrouwen geprostitueerd, van wie sommigen zijn besmet met seksueel overdraagbare aandoeningen.

Manier van leven

De Yanomami leven in grote, ronde, gemeenschappelijke huizen genaamd yanos of shabonos. Sommigen kunnen maximaal 400 mensen huisvesten. Het centrale gebied wordt gebruikt voor activiteiten zoals rituelen, feesten en spelletjes. Elk gezin heeft zijn eigen vuurplaats waar voedsel gedurende de dag wordt bereid en gekookt. 'S Nachts hangen hangmatten bij het vuur, dat de hele nacht wordt gestookt om de mensen warm te houden. De Yanomami geloven sterk in gelijkheid tussen mensen. Elke gemeenschap is onafhankelijk van anderen en zij herkennen 'opperhoofd' niet. Beslissingen worden genomen bij consensus, vaak na lange debatten, waar iedereen zijn zegje kan doen. Zoals de meeste Amazone stammen, zijn de taken verdeeld tussen de geslachten. Mannen jagen op wild zoals zwijnen, tapir, herten en apen en gebruiken vaak curare (een plantenextract) om hun prooi te vergiftigen.
Geen jager eet nooit het vlees dat hij zelf heeft gedood. In plaats daarvan deelt hij het onder vrienden en familie. In ruil daarvoor krijgt hij vlees van een andere jager. Hoewel de jacht slechts 10% van het Yanomami-voedsel voor zijn rekening neemt, wordt het onder mannen beschouwd als de meest prestigieuze van vaardigheden en vlees wordt door iedereen zeer gewaardeerd.
Vrouwen hebben de tuinen waar ze ongeveer 60 gewassen verbouwen, die goed zijn voor ongeveer 80% van hun voedsel. Ze verzamelen ook noten, schaaldieren en insectenlarven. Wilde honing wordt zeer gewaardeerd en de Yanomami oogst 15 verschillende soorten.
Zowel mannen als vrouwen vissen, en timbó of vis-gif wordt gebruikt in gezamenlijke visreizen. Groepen mannen, vrouwen en kinderen slaan bundels wijnstokken die op het water drijven. De vloeistof verdooft de vissen die naar het wateroppervlak stijgen en worden in manden opgeschept. Ze gebruiken negen soorten wijnstokken alleen voor vis-vergiftiging.

De Yanomami hebben een enorme botanische kennis en gebruiken ongeveer 500 planten voor voedsel, medicijnen, woningbouw en andere artefacten. Ze zorgen voor zichzelf deels door te jagen, verzamelen en vissen, maar gewassen worden ook gekweekt in grote tuinen die vrij zijn van het bos. Omdat de bodem van de Amazone niet erg vruchtbaar is, wordt om de twee of drie jaar een nieuwe tuin opgeruimd.

Sjamanisme

Je ziet dingen, je droomt, je kent de xapiripë . Sjamanen kunnen de ziekte van de bossen genezen. De geestenwereld is een fundamenteel onderdeel van het leven van Yanomami. Elk wezen, elke rots, boom en berg heeft een geest. Soms zijn deze kwaadaardig, vallen de Yanomami aan en worden verondersteld om ziekte te veroorzaken.

Sjamanen beheersen deze geesten door een hallucinogene stof te snuiven genaamd yakoana in te ademen. Door hun trance-achtige visies ontmoeten ze de geesten of xapiripë. Davi Kopenawa, een sjamaan legt uit: 'Alleen degenen die de xapiripë kennen, kunnen ze zien omdat de xapiripë heel klein en helder als licht zijn. Er zijn veel xapiripë, duizenden xapiripë-achtige sterren. Ze zijn mooi en versierd met papegaaienveren en beschilderd met urucum (annatto) en anderen hebben oraikok, anderen hebben oorbellen en gebruiken zwarte verf en ze dansen heel mooi en zingen anders. '

Zoals typisch voor jager-verzamelaars en wisselende cultivators, kost het de Yanomami gemiddeld minder dan vier uur per dag om aan al hun materiële behoeften te voldoen. Er is veel tijd over voor vrijetijd en sociale activiteiten.

Intercommunautaire bezoeken komen vaak voor. Ceremonies worden gehouden om gebeurtenissen te markeren zoals het oogsten van de perzikpalmfruit, en de reahu (begrafenisfeest) die de dood van een persoon herdenkt.

De toekomst

De Yanomami geloven sterk in gelijkheid tussen mensen. Elke gemeenschap is onafhankelijk van anderen en zij herkennen 'opperhoofden' niet. Beslissingen worden genomen bij consensus, vaak na lange debatten, waar iedereen zijn zegje kan doen.

In 2004 ontmoetten Yanomami uit 11 regio's in Brazilië hun eigen organisatie, Hutukara ('het deel van de hemel waaruit de aarde is geboren'), om hun rechten te verdedigen en hun eigen projecten te leiden. Hatukara is een organisatie opgezet om de Yakomami stammen te helpen.

Als gevolg van hun toenemende contact met buitenstaanders hebben de Yanomami en CCPY, een Braziliaanse NGO, een Yanomami-educatieproject opgezet. Een van de hoofddoelen is om de Yanomami bewust te maken van hun r, schrijven en rekenen in hun gemeenschap. Andere Yanomami zijn opgeleid als gezondheidsagenten door Urihi, een NGO voor de gezondheidszorg.

In 2004 nam de National Health Foundation (FUNASA) van de Braziliaanse overheid de leiding over de gezondheidszorg van Yanomami. Sindsdien hebben de Yanomami steeds meer het chaotische gezondheidszorgsysteem aan de kaak gesteld. Ambtenaren worden onderzocht op corruptie en het stelen van geld uit het gezondheidsprogramma. Medicijnen en vitale apparatuur bereiken geen gemeenschappen die getroffen zijn door malaria en andere ziekten, en Yanomami sterft. Yanomami in Venezuela heeft in 2011 zijn eigen organisatie Horonami opgericht om hun rechten te kunnen verdedigen.