Rookmot

Wat je in ieder geval niet moet gebruiken is geverfd of gebeitst hout. Ook geen dennen omdat deze een hoog hars gehalte heeft. Er komen hierbij giftige stoffen vrij tijdens de verbranding. Via de rook komen die dan op je voedsel terecht.

Koop het rookmot bij gespecialiseerde houtmot winkels of zorg zelf voor een leuk perceeltje. Je hebt verschillende soorten: beuk, eik, pecan, esdoorn, hickory, kers, mesquite en appel. Diverse fruitsoorten doen het goed en geven weer net een andere smaak aan de bereiding.

De Chinezen gebruiken een ander product om het eten te roken: gedroogde zwarte thee en ongekookte rijst, vermengd met specerijen. Dit geeft ook duidelijk een rooksmaak, maar toch anders als rookmot.

Tip: eiken krullen zijn bij uitstek het beste product om te roken.

Acacia hout
Deze boom zit in de zelfde familie van de mesquite boom. De acacia heeft een aroma gelijkend aan de mesquite maar iets minder zwaar. De houtsnippers geven veel warmte af tijdens het rookproces.

Elsenhout 
De els heeft een zeer zachte aroma met een wenk van zoetigheid. Goed te gebruiken bij het roken van zalm, zeevruchten, varkensvlees en gevogelte

Appelboom
De zoete fruitige rook van Apple gaat perfect in combinatie met gevogelte (de huid word mooi donkerbruin) of ham. Het is het sterkste rookaroma van fruitbomen.

Beukenhout
Een veel gebruikte houtsoort zoals eik. Geschikt voor alles wat je wil roken.

Berkenhout
Het aroma van de berk komt sterk overeen met die van de esdoorn. Goed te gebruiken bij varkensvlees en gevogelte.

Kersenhout
De zoete fruitige rook van de kers is zeer geschikt voor gevogelte (de huid word mooi donkerbruin). De rook geeft een mooie rozeachtige tint aan lichte vleessoorten. Het is goed voor het roken van elk product wat je graag wil roken. Het is in ieder geval perfect voor kip, varkensvlees, ham en rundvlees.

Esdoornhout 
Milde rokerige en zoete aroma. Te gebruiken bij gevogelte, ham, kaas en groenten. Perfect voor gerookt Kalkoen.

Moerbeiboom
De milde, zoete en een beetje wrange rook van de moerbeiboom heeft ook een braamachtige ondertoon. De geur is zoet en doet je denken aan appel. Goed voor varkensvlees, ham en gevogelte. Deze spaanders kan je eventueel 1-2 uren weken om de eventuele bittere smaak te voorkomen. Met de hoeveelheid snippers kan je natuurlijk ook nog spelen.

Eikenhout
Het meest veelzijdige rookhout dat met de meeste vleessoorten prima is te gebruiken. Een milde rook zonder nasmaak. De eik geeft de gerookte producten een mooie gerookte kleur. Goed voor het roken van elk soort voedsel. Tip gebruik het bij rundvlees.

Perenboom
Een mooie subtiele rooksmaak die aardig overeenkomt met die van appel.

Pruimenboom
Uitstekend voor kip of varkensvlees, maar ook zeer geschikt voor kalkoen. Het aroma is milder en zoeter dan hickory

Walnoot
Terwijl de pecannoot de mildere versie van de hickory is, is de walnoot zijn sterke versie, hij word vaak gemengd met lichter houtsoorten zoals amandel, peer of appel, het gerookte product kan bitter smaken als je alleen walnotenhout gebruikt. Goed te gebruiken bij rode vleessoorten zoals rundvlees, hertenvlees en ander wild. Pas op bij gevogelte de rooksmaak van walnotenhout kan al snel overheersen.

Welke rookmot kan ik waarvoor gebruiken?

Rundvlees: Hickory,Beuken, Eiken, Red Ceder, Wijnvaten, Whiskyvaten

Varkensvlees: Hickory, Beuken, Appel, Kersenhout, Pruimenhout, Walnotenhout, Whiskyvaten

Lamsvlees: Appelhout, Kersenhout, Pruimenhout, Walnotenhout, Beuken

Vis: Hickory, Maple, Beuken, Eiken gemengd met andere soort

Gevogelte: Hickory, Beuken, Eiken gemengd met andere soort, elzenhout

Wild: Hickory, Beuken, Eiken gemengd met andere soort, Red Ceder, Whiskyvaten, Appelhout, Kersenhout, Pruimenhout, Walnotenhout.