snijplank

Een snijplank is een uit hout, kunststof of (hard)glas gemaakte plank waarop ingrediënten voor het bereiden van een maaltijd gesneden worden. Argument voor het gebruik van een snijplank als alternatief voor het direct snijden op het aanrecht is, naast het voorkomen van beschadigingen, de hygiëne.

Snijplanken kunnen rond of rechthoekig van vorm zijn. Sommige snijplanken hebben een vorm die uitloopt in een handvat met een gat erin. Door de snijplank op te pakken aan het handvat kunnen de gesneden ingrediënten direct in de pan worden geschoven.

Het gat in de snijplank kan tevens dienen als ophangpunt om na te zijn afgewassen, te worden opgehangen zonder dat er stof of vuil valt op de oppervlakken waarop gesneden wordt.

Sinds de invoering van het HACCP-certificaat is het gebruik van houten snijplanken en hakblokken in professionele ondernemingen verboden. Het oppervlak is minder goed bestand tegen kokendheet water waardoor ze moeilijker te desinfecteren zijn en er gemakkelijk resten van desinfectantia in het hout kunnen trekken. Hierdoor zou hout bacteriële verontreiniging van het te bereiden voedsel meer voorkomen dan kunststof en zouden levensmiddelen kunnen worden besmet met achtergebleven desinfectans. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter ook aangetoond dat hout in meer of mindere mate antibacteriële eigenschappen bezit waardoor uit oogpunt van hygiëne hout zelfs de voorkeur zou verdienen boven kunststof. Voor thuisgebruik zijn houten snijplanken wel toegestaan. Hout met een erg dichte structuur, zoals bamboe en kamerlaurier, neemt niet snel een geur op.