Geen boon heeft zoveel vrienden en vijanden als de sojaboon. daarom gaan we het deze keer hebben over sojabonen, voorbeelden wat van een sojaboon wordt gemaakt zijn: ketjap of sojamelk . Deze producten die van soja zijn gemaakt zijn vooral in trek bij vegetariërs. Sojabonen zijn een belangrijk onderdeel van veevoer. Melk, eieren en vlees zijn indirect dus ook tot stand gekomen met soja.       Wat is soja? Soja is afkomstig van de sojaboon, een eenjarige vlinderbloemige peulvrucht. Het bevat een hoog gehalte aan eiwitten en olie. Soja zit eigenlijk in heel veel producten waarvan je het eigenlijk niet wist, zoals dus in de inleiding staat ketjap, maar ook tofu bijvoorbeeld. Het heeft vooral een grote naam omdat het als vlees en vis vervanger wordt gezien, voor vegetariërs. De soja boon wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, maar tegenwoordig ook in de keuken van de consument.       Ontbossing  Sojabonen worden veel verbouwt in het zuiden van Amerika, in het tropisch regenwoud.  Het tropisch regenwoud heeft een vruchtbare grond en fijn klimaat waardoor de sojabonen snel verbouwt kunnen worden. Maar helaas zit er ook een nadeel aan, doordat er veel soja word gebruikt in diervoer en in consumenten producten, moet er veel bos worden gekapt om sojabonen te verbouwen. Het bos wat dan gekapt is word meestal niet meer terug geplaatst. Dit is heel slecht voor de natuur, want er wordt alleen maar gekapt en geen nieuwe bomen neer gezet. maar je kunt ook wat doen. Je kunt bijvoorbeeld kijken of dat het verantwoordt is geteeld en of dat er op de plaats van de plantage weer bomen worden geplant. Maar er zit nog een addertje onder het gras. Soja plantages houden het meestal ongeveer 3 jaar vol. Hierna is de bodem uitgeput en is het niet meer te gebruiken voor soja. Bos kan op deze plek niet terug groeien omdat er te weinig voeding in de grond zit.     De handel Nederland is de op één na grootste importeur van sojabonen. Nederland verhandeld het  daarna naar andere landen. De bonen worden onbehandeld doorgestuurd naar andere landen. daarom heeft het vooral een grote naam omdat het als vlees en vis vervanger wordt gezien.       By: Maaike