Een kettingzaag is een automatische en mobiele zaag. Deze zaag is er in 2 varianten een elektrische en een op benzine. Elektrische kettingzagen worden voornamelijk gebruikt door particulieren, omdat ze lichter en milieu vriendelijker zijn. Het nadeel is dat de actieradius beperkt is. Benzinekettingzagen hebben bijna zonder uitzondering een tweetaktmotor. Benzine-aangedreven kettingzagen hebben het voordeel dat ze een grotere mobiliteit hebben en krachtiger zijn dan elektrische kettingzagen. kettingzaag Gebruik
  1. De benzinemotor moet gestart worden met een startkoord. De motor drijft een kettingrondsel aan, dat zorgt dat de ketting gaat ronddraaien.
  2. Het zaagblad of zit aan de motorbehuizing vastgemaakt. Het zaagblad heeft over de hele lengte een groef. De groef heeft 2 functies. Een zorgt ervoor dat de ketting rechtuit blijft lopen. De andere zorgt voor vervoer van olie, die de ketting smeert. De groef moet diep genoeg zijn, en vrij zijn van vuil en zand. Dit is nodig zodat de ketting er niet uit kan lopen. Het blad mag niet beschadigd zijn en er mogen geen bramen op zitten.
  3. Zaagketting is een ketting met zaagtanden. Een zaagketting bestaat uit drie onderdelen de zaagtand, de dieptesteller en de aandrijfschakel. Deze zijn met elkaar verbonden door verbindingsschakels. De zaagtand doet het werk. Deze haalt het hout uit de zaagsnede. De dieptesteller bepaalt de diepte waarmee de zaagtand door het hout gaat. Staat deze te hoog afgesteld neemt de zaagtand bijna geen hout mee. Staat deze te diep afgesteld kan de zaagtand vastlopen in het hout. De aandrijfschakel loopt door de groef van het zaagblad. Hier haalt hij olie uit om de ketting te smeren.