houtversnipperaar machine

Een houtversnipperaar, ook wel verkleinmachine of hakselaar genoemd, is een machine die gebruikt wordt voor het hakselen van snoeiafval zoals takken en kleine stammetjes.

Messenschijf Veel versnipperaars zijn voorzien van een schijf waarin een of meer messen zijn gemonteerd. De messen zijn zo aangebracht dat zolang er hout tegen de schijf wordt aangedrukt, deze steeds een stukje hout afsnijden. De messenschijf zorgt zelf niet voor de toevoer van het hout. Hiervoor zijn de invoerrollen. De afgehakte spaanders worden vervolgens door de opening in de schijf naar achteren doorgevoerd. Voor de verdere afvoer zorgen de windvleugels die achter de schijf zijn gemonteerd. Deze windvleugels blazen het fijn gemalen afval door een buis. Deze buis is zo in te stellen dat er gekozen kan worden waar dat het afval heen geblazen word. Voor dit werk is het van belang dat er een tegenmes aanwezig is. Dit tegenmes of contrames moet ervoor zorgen dat het door de messen gegrepen stuk hout wordt ondersteund tijdens het afsnijden.

Hamermolen Versnipperaars die zijn uitgerust met een messenschijf zijn zeer gevoelig voor voorwerpen die er niet in thuis horen. Dat is veel minder het geval bij het type dat werkt met een hamermolen. Het verkleinen van het afval wordt gedaan door het ingevoerde materiaal te bewerken met snel ronddraaiende hamers die met een rotor verbonden zijn. Onderin bevindt zich een zeef die de gemalen snippers op de gewenste grootte doorlaat.

Typen Er zijn drie typen versnipperaars met elk een andere aandrijving: - Elektrisch aangedreven versnipperaars. - Versnipperaars met een eigen verbrandingsmotor, deze kunnen achter een pick-up-truck worden gemonteerd die van een bak is voorzien om de snippers op te vangen. - Versnipperaars aangedreven door een externe bron zoals aftakas van een tractor. Het vermogen hangt af van het type aandrijving. Elektrische versnipperaars zijn vooral voor thuisgebruik. Deze kunnen slechts takken met een beperkte omvang vermalen. Versnipperaars met een verbrandingsmotor of aangedreven door een externe bron hebben veel meer vermogen en kunnen grotere takken of zelfs hele boomstammen versnipperen.

Persoonlijke bescherming Het werken met een versnipperaar is gevaarlijk. Bij ongevallen met versnipperaars komen jaarlijks wereldwijd enkele personen om het leven of hebben blijvend letsel. In Amerika kwamen bij ongelukken met versnipperaars tussen 1992 en 2005 33 mensen om het leven. Om veilig te werken met een versnipperaar is het aanbevolen veiligheidsvoorzorgen te nemen zoals het dragen van veiligheidsbril , gehoorbescherming, veiligheidshelm en veiligheidsschoenen. Daarnaast is het dragen van een versnipper overall verplicht. Dit is een overall zonder zakken waardoor takken die de versnipperaar in verdwijnen geen grip hebben op de overall.