stofmasker

Houtstof ontstaat tijdens het verwerken of bewerken van hout. Het inademen van houtstof kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

Wat is het risico?
Houtstof van hardhout is sinds 1998 in Nederland en in Europa bekend als een kankerverwekkende stof. Een aantal voorbeelden van hardhout zijn: beuken, eiken, kersen, noten, mahonie, meranti en teak.

Veel houtsoorten bevatten stoffen die irriterend zijn voor huid, ogen en slijmvliezen. Sommige houtsoorten zorgen voor huiduitslag en/of eczeem, zoals grenen, meranti, merbau en iroko. Bij een aantal houtsoorten, zoals padoek en wengé, kunnen splinters voor (flinke) ontstekingen zorgen. In een enkel geval zorgt inademing van houtstof zelfs voor braakneigingen of maagkramp (zoals bij de houtsoort afromosia).

Een allergie kan ontstaan als je word blootgesteld aan verschillende houtsoorten dit komt vrij regelmatig voor. Bekende houtsoorten die een allergie kunnen veroorzaken, zijn: grenen, western red ceder, iroko, robinia, eiken en teak.

Houtstof en met name het stof van hardhout staat in de lijst van kankerverwekkende stoffen. Vooral hardhout kan long- en neuskanker veroorzaken bij langdurige blootstelling en inademing van het stof. Voor zacht hout is de kankerverwekkendheid minder duidelijk aangetoond.

Behalve van gezondheidseffecten moet er ook opgepast worden voor explosiegevaar. Dit gevaar kan worden bepaald met de ATEX-module van de Stoffenmanager.

Bescherming
Door het dragen van een stofmasker word het ingeademde houtstof gefilterd. Dit wil niet zeggen dat u dan totaal geen stof inademt. Dit ligt aan het type stofmasker dat u gebruikt. Voor meer informatie kunt u de blog over stofmaskers hier bekijken stofmaskers zijn er in veel verschillende soorten. Hieronder beschrijven we welke stofmaskers er zijn en wat de functie er van is. Maskers worden onderverdeeld in categorieën. Zo heb je P1, P2 en P3 maskers.

  • FFP1/P1: filtercapaciteit van 78% (calciumcarbonaat, cellulose, magnesium…)
  • FFP2/P2: filtercapaciteit van 92% (minimaal beschermingsniveau cement, katoen, grafiet, gips, ijzer, roest, marmer, fosforzuur, soda, natriumcarbonaat, houtstof…)
  • FFP3/P3: filtercapaciteit van 98% (minimaal beschermingsniveau bij cadmium, kobalt, hexavalent chroom, zilver) P3*: Hoog toxische stof die kanker kan veroorzaken zoals asbest

Stofmaskers of wegwerpmaskers Bedekken van de mond, neus en kin. Beschermd tegen stof, nevel en rook, maar niet tegen gas. Maar voor één keer bruikbaar. Halfgelaatsmaskers Bedekken van de mond, neus en kin. Je kan ze hergebruiken wanneer je ze goed reinigt. Ze zijn verkrijgbaar met 1 of 2 filters. Enkel bestand tegen stof, nevel en rook. Volgelaatsmaskers Het volledige gezicht word beschermd, dus ook de ogen. Masker sluit goed aan op het gezicht. Ook volgelaatsmaskers zijn herbruikbaar na een goede reiniging van het masker. Er zijn meer filters mogelijk dan bij halfgelaatsmaskers. Bieden geen bescherming tegen gassen en dampen. Gelaatsschermen Het volledige gezicht word beschermd, dus ook de ogen. Bij sommige modellen, meestal in combinatie met een veiligheidshelm, is het ook mogelijk om de oren en slapen te beschermen. Beschermen tegen stof, slijpspatten en vloeistoffen. Bieden geen bescherming tegen gassen en dampen.