hout wateren

Wateren is het in het water leggen van vers gekapt hout. Hoe lang de stammen in het water liggen is verschillend. Sommige stammen liggen 9 maanden in het water maar soms ook wel 3 jaar. Het maximale aantal jaren dat het hout gewaterd word is 5 jaar. Door het hout te wateren kunnen hierdoor de in het hout aanwezige mineralen, voedingsstoffen en zetmeel in het water opgelost. Vroeger dacht men dat hierdoor het hout duurzamer werd, maar uit onderzoek is gebleken dat gewaterd hout bij het drogen minder haarscheurtjes krijgt en dat dat de oorzaak is van het duurzamer zijn.

Door de lange watering raakt het hout ook uitgewerkt een gevolg hiervan is dat de balken en planken die ervan worden gezaagd recht blijven.

Vroeger werd hout in een balken gat gewaterd en daarna gedroogd. Dit proces van wateren kan meerdere jaren duren. Boomstammen van de lichtere houtsoorten blijven drijven, maar zwaardere houtsoorten zoals eikenstammen zinken naar de bodem. Het was dus wel belangrijk dat het balken gat niet te diep te was. Zware boomstammen werden met een touw of ketting vast gelegd. Bij houtzaagmolens ligt daarom vaak een balken gat.

Wateren is een uitstekend alternatief voor het vervangen van de chemische duurzaamheid. Bij wateren word het milieu nauwelijks tot niet belast. Het enige probleem dat wateren oplevert is dat het tijd rovend is. Dit in tegenstelling tot de chemische manier van verduurzaamd hout.