Milieu Gevolg van houtkap op het milieu Er is bijna 4 miljard hectare bos op onze wereld dit is ongeveer een voetbalveld per wereldbewoner. Elk jaar verdwijnt er een oppervlakte zo groot als 20 keer Nederland. Onverantwoorde houtkap kan het bos heel ernstig beschadigen. Zelfs zo erg dat er planten- en diersoorten verdwijnen of uitsterven. Ook zorgt deze houtkap er voor dat de vruchtbare grond wegspoelt. Dit probleem komt vooral voor in de tropische bossen. Bos dat gekapt word kan geen CO2 meer opnemen zo zorgt de houtkap er voor dat dit de klimaatverandering versterkt. Verder is het nadelig als ‘echte’ natuur plaats moet maken voor productiebossen.   In het bos leven ontelbare planten en dieren. De meeste soorten vind je in regenwouden. Bossen zijn het leefgebied van tijgers, neushoorns en orang-oetans in Azië, van mensapen en olifanten in Afrika en van jaguars en luiaards in de Amazone. Over de hele wereld zijn vele planten, dieren en mensen direct afhankelijk van het bos voor hun voortbestaan. Maar bossen zijn meer dan leefgebied alleen. Ze zorgen voor regen, filteren zoet water en houden de bodem vast. Bovendien zijn ze een belangrijke luchtzuiveraar: bossen houden enorme hoeveelheden koolstof vast en leveren zuurstof.

Amazone

De bossen in de Amazone spelen een belangrijke rol in het reguleren van ons klimaat wereldwijd. Ze slaan 90 tot 140 miljard ton koolstof op, goed voor de wereldwijde CO2-emissie van 10 jaar.

Borneo

Op Borneo, in Zuidoost-Azië, leeft zo'n 6% van alle plant- en diersoorten op aarde. Zoals de orang-oetan, Aziatische olifant en de immense Rafflesiabloem.

Centraal-Afrika

In Centraal-Afrika ligt het Congobekken; een indrukwekkend regenwoud dat na de Amazone het grootste woud ter wereld is met de een-na-langste rivier, de Congorivier.   Verantwoord hout kiezen MilieuHout is een milieuvriendelijk materiaal. Als je het juiste hout gebruikt en het goed onderhoudt. Kies altijd voor hout uit duurzaam beheerde bossen. Tweedehands hout is een betere keuze voor het milieu dan nieuw hout. Hout is een zeer milieuvriendelijk product: je kunt steeds opnieuw bomen planten en er zijn relatief weinig brandstoffen nodig zoals olie, kolen en gas om hout te kappen, vervoeren en bewerken. Met de juiste zorg gaat hout ook jaren lang mee. Verder is hout goed te hergebruiken, en is het volledig biologisch afbreekbaar tenzij het geïmpregneerd is. Er zijn wel een paar voorwaarden zoals dat het hout alleen milieuvriendelijk is als het uit duurzaam beheerde bossen komt en zo lang mogelijk meegaat.   Onderhoud verlengt levensduur Goed onderhoud zorgt voor een verlengde levensduur van het hout en spaart dus ook bomen. Het onderhoud hangt af van het hout en waar het hout voor gebruikt word bijvoorbeeld: kozijnen moet je een keer in het jaar afnemen met een doekje om algaanslag te verwijderen. Ook verf verlengt de levensduur van hout, maar verf  is niet milieu vriendelijk. Kies het liefst een goede verf op waterbasis, deze gaat erg lang mee. Tuinmeubels kun je in de winters beter binnen neer zetten of afdekken met een plastic zeil. Zorg dat ze zo droog mogelijk blijven dan voorkomt u houtrot.