houtbuigenHet buigen van hout is erg lastig, maar is wel mogelijk voor diegene die de moeite neemt om zich de techniek eigen te maken. Met de juiste materialen is het mogelijk om hout te buigen. Het is belangrijk dat het hout nat wordt gemaakt, zodat het beter kan buigen. De beste manier om dat te doen is door het hout te stomen. Daarna kan met behulp van een mal het hout in de juiste vorm worden gebogen.

Het stomen:
Het hout word gestoomd door middel van lage druk. Dit wordt in de daarvoor bestemde stoomketels gedaan. Afhankelijk van de dikte en welke houtsoort gebruikt word moet worden bepaald hoe lang het hout in de stoomketel moet. Bij het buigen van massief hout gaat de voorkeur uit naar hout dat natuurlijk gedroogd is. Dit noemen ze ook wel winddroog. Als het hout een vochtigheidspercentage heeft tussen de 15 en de 20% wordt het beste resultaat gerealiseerd.

Het buigen:
Het buigen van het hout gebeurt op hiervoor speciaal vervaardigde buigmachines of met een mal. De te buigen producten worden vanuit de stoomketel eerst opgesloten in een 'opsluitblik'. Hierna wordt het blik in de machine geplaatst en door gebruik te maken van onderdruk en zij druk om de mal geperst. Bij het buigproces moet altijd rekening gehouden worden met het eventueel terugtrekken van het hout. Hiervoor wordt in de meeste gevallen een mal gemaakt die iets kleiner is dan de maat die nodig is.

Het uitharden:
Wanneer het product in blik geklemd is om de mal wordt deze met speciale klemmen vastgezet en kan de machine weer in de beginpositie worden gezet. Het blik met daarin de gebogen producten wordt uit de machine gehaald en wordt op een draaicarrousel geplaatst, waar deze kan drogen. Vervolgens kan het volgende blik worden gepakt en op deze wijze is er een continu proces. Het gebogen product wordt op de carrousel gedroogd en zal afhankelijk van de houtsoort en de maat na een bepaalde periode uit de blikken worden genomen en vervolgens worden gedroogd voordat ze naar de afwerking gaan.