Greenpeace

Geschiedenis van Greenpeace
Greenpeace ontstond in 1971 in Canada, allereerst onder de naam Don't Make a Wave Committee. De aanleiding hiervoor was het plan van de Verenigde Staten om opnieuw een atoomproef uit te voeren op het eilandje Amchitka voor de kust van Alaska. De Don't Make a Wave Committee voerde toen al actie door zich met kleine bootjes in het nucleaire testgebied te wagen. De groep huurde een oude vissersboot, de Phyllis Cormack, en doopte het schip Greenpeace. Spectaculaire acties zijn steeds het handelsmerk geweest van de organisatie, waardoor ze op veel media-aandacht kunnen rekenen. Grote populariteit bereikte de organisatie met haar acties tegen de jacht op zeehonden in Canada, en de jacht op walvissen in de oceanen. Bij de acties wordt de veiligheid van de actievoerders zeer goed in acht genomen. De laatste jaren hebben ze in Nederland te maken met een dalend aantal donateurs. In Nederland waren eind 2005 ongeveer 580.000 mensen donateur, in België 150.000. Wereldwijd heeft de organisatie ongeveer 2,6 miljoen donateurs. Ook van De Nationale Postcode Loterij krijgen ze steun.

Franse aanslag op de Rainbow Warrior In juli 1985 lag de Rainbow Warrior, het vlaggenschip van Greenpeace, in Auckland, in Nieuw-Zeeland ter voorbereiding van een protestactie tegen de kernproeven die Frankrijk op het atol Moruroa wilde uitvoerden. Op 10 juli 1985 ontploften iets voor middernacht twee mijnen die tegen het schip bevestigd waren, het schip kwam hierbij tot zinken. Er viel één dode: de Nederlander Fernando Pereira, lid van de bemanning en fotograaf. Hij verdronk toen hij trachtte zijn fotomateriaal te redden uit zijn hut. De daders van de aanslag, leden van de Franse geheime dienst, werden aangehouden en veroordeeld, maar na enkele jaren vrijgelaten. In 2005 werd bekend dat de toenmalige Franse president François Mitterrand de opdracht had gegeven voor de aanslag.

Kritiek Met name Sea Shepherd bekritiseert de milieu-organisatie omdat ze niet genoeg zouden doen om een einde te maken aan de walvisvaart. Dit was voor Paul Watson, mede-oprichter van Greenpeace, reden om Sea Shepherd op te richten. Ook mede-oprichter Bob Hunter maakte de overstap naar Sea Shepherd. Ook heeft Greenpeace voorgesteld om het teveel (dat het er daadwerkelijk te veel zijn wordt betwijfeld) aan kangoeroes in Australië af te schieten. Ook heeft mede-oprichter Patrick Moore Greenpeace verlaten, omdat "Greenpeace voor het milieu is, maar tegen mensen"