wandelende tak insect

Wandelende tak

Wandelende takken vormen een orde van insecten die Phasmatodea wordt genoemd. Ze hebben de kunst van de camouflage tot op grote hoogte gedreven en lijken sterk op al dan niet dorre takken of bladeren. Hierdoor zijn ze voor hun natuurlijke vijanden moeilijk te ontdekken. De Phasmid Study Group maakt een lijst van soorten wandelende takken en wandelende bladeren die thuis worden gehouden door leden van de organisatie. Zo heeft elke wandelende tak of bladeren die als huisdier wordt gehouden een PSG-nummer. Als er op dit nummer gezocht word krijg je te zien wat voor wandelende tak het is en verdere informatie die tot de wandelende tak toebehoord.

Uiterlijk
Wandelende takken hebben zoals de meeste insecten 6 poten, 2 voelsprieten en soms vleugels. De grootte van wandelende takken verschilt tussen 5 en soms wel groter dan 50 cm. Het op een na zwaarste insect van de wereld is Heteropteryx dilatata. Deze kan rond de 60 gram wegen. Wandelende takken zien er soms uit als een klein groen of bruin twijgje zoals de Indische wandelende tak.

Voortplanting
De voortplanting bij wandelende takken kan op twee manieren gebeuren. Nummer een: maagdelijke voortplanting en nummer twee geslachtelijke of seksuele voortplanting.

Bij parthenogenese voortplanting komen er geen mannetjes aan te pas. De vrouwtjes leggen zonder enige paring bevruchte eitjes waar ook enkel vrouwtjes uitkomen.

Bij seksuele voortplanting moet er eerst een paring plaatsvinden voordat eitjes gelegd kunnen worden. Het mannetje zit meestal gewoon op de rug van het vrouwtje maar tijdens de paring raakt het achterlijf ook wel abdomen genoemd van het mannetje dat van het vrouwtje. Als deze in aanraking komen met elkaar zal het vrouwtje bevrucht raken.

Sommige soorten kunnen enkel voortplanten op een van deze manieren, maar andere kunnen het op beide manieren. Bij kwekers wordt meestal, indien beide manieren mogelijk zijn, geopteerd voor seksuele voortplanting. Dit zorgt er voor dat de jongen sterker zijn en langer leven.