Montage Handleiding Hout

Algemene Info

Vlonder / Terras plaatsen

Schutting plaatsen

 __________________________________________________________________________________

 Algemene Informatie

 

Wat zijn de belangrijkste hoofdpunten voor het  bevestigen van hout?

 

• Gebruik altijd roestvrijstalen schroeven, anders krijgt u zwarte vlekken op het hout van het regenwater.

• Gebruik in de meeste gevallen schroeven van 5 mm dik, lengte afhankelijk van afmeting hout en dat is in het algemeen de dubbele dikte van de vlonderplank uitgezonderd zware  constructies, volgens onderstaande kolom.

Gebruik  nooit  zelf borende schroeven, hierdoor scheurt het hout namelijk waardoor het later los gaat  zitten of krom trekken (zelf borende / vlonderschroeven werken alleen bij mindere kwaliteiten hout die open van structuur zijn. Dit hout is vele malen lichter in gewicht dan ons hout en door zijn lichte gewicht is het minder duurzaam omdat de nerfstructuur open is en daardoor meer vatbaar voor schimmels, alg, etc).

• Boor altijd voor. 5 mm in de vlonderplank waar de schroefkop in eindigt en 4 mm in het onderliggende hout. En omdat de schroef 5 mm dik is trekt  hij hierdoor extra aan, maar blijft bij ‘werken’ flexibel.

• Gebruik  staalboortjes bij het voorboren, houtboortjes zijn niet sterk genoeg.

• Verzink de kop van de schroef d.m.v. een  verzinkboor. Schroef  de schroeven altijd in de buitenste groef van de
vlonderplank, zowel links als rechts (voor de 21/28  x 145 en 28 x 195 mm glad geldt: 15 mm (hart schroef) van de zijranden af), dit zijn dus 2 schroeven per  bevestigingspunt op iedere onderregel. Bekijk onderstaande tabel  voor de regelafstanden per  type vlonderplank. Gebruik schroeven van 6.0 mm dik bij planken van 28 x 195 mm.

• Een vlonderplank dient  5 cm vóór hij eindigt bevestigd te worden. Mocht u het hout niet direct kunnen bevestigen leg het dan  opgestapeld en afgedekt in een koele donkere ruimte weg. Wij zijn in geval van hoge  of lage tempraturen niet verantwoordelijk voor het kromtrekken of scheuren van hout. Wij verkopen alleen het beste hout met  de hoogste duurzaamheidsklasse, maar liefst klasse I welteverstaan, maar het is en blijft een natuurproduct.

• Spuit hout nooit  af met  de hoge  drukspuit. Deze harde straal vernielt de nerven van het hout waardoor het eerder verweert.

• Gebruik wanneer u hardhouten planken monteert altijd hardhouten balkjes en bijvoorbeeld geen Grenen tuinhout, dit omdat wanneer de plank gaat werken hij de schroef uit het zachtere balkje kan trekken. Voor vlonderplanken geld; gebruik altijd hardhouten onderbalken, ook wanneer u bijvoorbeeld Douglashouten vlonderplanken monteert. Dit is gebruikelijk omdat de onderconstructie het meest te lijden heeft onder natuurelementen zoals vocht.

• Er is geen  houtsoort die als het vers is en net gemonteerd is, niet afgeeft of ‘bloed’. Pas daarom in het begin  altijd op kleding, metselwerk of uw tegels. Hout vergrijst na een  tijdje. Dit komt omdat de inhoudsstoffen er dan  uitgespoeld zijn. Een tip voor het beschermen van uw metselwerk of tegels: Dek ze af met plastic.


Vlonder  / Terras plaatsen

 

Vlonderplank

Onderregel

Regel afstand h.o.h.

Rvs schroef

Piket  afstand t.b.v.

Onderregel

19 x 145 mm geribbeld

40 x 40 mm

45 x 70 mm

45 cm

5.0 x 45 platkop

40 x 40 mm = 50 cm

45 x 70 mm = 70 cm

21 x 145mm geribbeld

40 x 40 mm

50 x 50 mm

45 x 70 mm

45 x 90 mm

50 cm

5.0 x 50 platkop

40 x 40 mm = 50 cm

50 x 50 mm = 70 cm

45 x 70 mm = 70 cm

45 x 90 mm = 70 cm

25 x 145 mm geribbeld

50 x 50 mm

45 x 70 mm

45 x 90 mm

50 cm

5.0 x 60 platkop

50 x 50 mm = 70 cm

45 x 70 mm = 70 cm

45 x 90 mm = 70 cm 

28 x 145 mm geribbeld

50 x 50 mm

45 x 70 mm

45 x 90 mm

60 cm

5.0 x 60 platkop

50 x 50 mm = 70 cm

45 x 70 mm = 70 cm

45 x 90 mm = 70 cm

21 x 145 mm glad

40 x 40 mm

50 x 50 mm

45 x 70 mm

45 x 90 mm

40 cm

5.0 x 50 platkop

40 x 40 mm = 50 cm

50 x 50 mm = 70 cm

45 x 70 mm = 70 cm

45 x 90 mm = 70 cm

28 x 145 mm glad

50 x 50 mm

45 x 70 mm

45 x 90 mm

50 cm

5.0 x 60 platkop

50 x 50 mm = 70 cm

45 x 70 mm = 70 cm

45 x 90 mm = 70 cm

28 x 195 mm glad

50 x 50 mm

45 x 70 mm

45 x 90 mm

50 cm

6.0 x 70 platkop

50 x 50 mm = 70 cm

45 x 70 mm = 70 cm

45 x 90 mm = 70 cm


W
at heeft u nodig  voor het  plaatsen van een vlonder?

 

Materiaal

 

Tegels / piketten / regels - balken Voor een  vlonder heeft u 3 verschillende materialen nodig.  U ziet er hierboven 4 opgesomd staan, dit komt  omdat er een keuze  tussen piketten of tegels gemaakt kan worden. Tegels gebruikt men  vaak op plaatsen waar  de grond vrij uitgehard is en niet meer verzakt.  En als men er niet helemaal zeker van is dat de grond genoeg uitgehard is of de vlonder moet een  aantal centimeter boven de grond liggen, dan  kan dit met  behulp van piketten. Daarnaast heeft u regels / balken nodig.  Deze legt u op de tegels of schroeft u aan  de piketten. De piketten en regels kunt u het beste altijd van hardhout nemen, want  geïmpregneerde materialen rotten binnen ca. 5 jaar weg. Tevens moet u anti-worteldoek op de grond leggen  anders komen er na het plaatsen van de vlonder, gras en ander onkruid tussen de planken uit.Planken

Het maakt niet uit of u hardhouten planken of geïmpregneerde planken neemt. Hardhout heeft een  totaal andere uitstraling, dus naast een geïmpregneerde schutting kan het er vreemd uitzien en verder heeft hardhout een  veel natuurlijkere uitstraling. Als u toch  kiest voor geïmpregneerd hout, dan  zal dit meestal 1/3 schelen in de aankoopprijs vergeleken met hardhout. Hardhout is nu eenmaal iets duurder, maar het gaat  wel minimaal 25 jaar mee  en dit in tegen- stelling  tot geïmpregneerd hout dat ca. 10 jaar meegaat. Mocht u toch  geïmpregneerd hout willen gebruiken neem dan altijd een minimale dikte van 28 mm.

 

Bevestigingsmateriaal

Gebruik bij bevestiging van hout altijd roestvrijstaal  bevestigingsmateriaal, anders krijgt u zwarte vlekken van de roest op het hout of het stormt een  keer  goed  en de schroeven breken na een  aantal jaar af om- dat ze door geroest zijn, terwijl uw hout nog goed schroeven u nodig  heeft.

Gereedschap

Een accu tol/schroefmachine, boormachine, staalboor 5 mm kort, 4 mm lang, 5 mm verzinkboor, een  handhamer (ca. 5 kilo), meetlint, metseldraad, een  aantal oude stokjes, waterpas, lijmtang,  decoupeerzaag, zaagtafel en een  cirkelzaag. Probeer altijd te boren met  een boormachine en niet met  een accu tol / schroefmachine, want hardhout is bij het boren net steen en dit zou wel eens het einde van uw accu tol kunnen betekenen.

 

Plaatsen

1
Voordat u begint met  plaatsen moet u het gedeelte waar  de vlonder komt  te liggen exact  inmeten en op papier zetten. Dat doet u door  een  simpel tekening op schaal te zetten. Vervolgens beslist u eerst de vlonderplank richting, daarna komen daar dwars de regels op en de tegels of piket paaltjes kunt u vervolgens ook intekenen aan de regels. Zet de piket paaltjes niet verder dan 50 cm uit elkaar,  anders gaan  de regels doorhangen omdat de overspanning te groot  is. Het maken van een  schets klinkt onbelangrijk maar op deze  manier komt  u er meteen achter hoeveel planken u nodig  heeft, en zo kunt u ook weer  uitrekenen hoeveel regels,  tegels of piketten en vlonder toe, zo kunt u zien of alles recht ligt. Leg nu alle tegels 50 cm uit elkaar  of als u piketten gebruikt, sla ze er dan  om de 50 cm met  het handhamertje in. Meet wel om een  aantal klappen na, aan  2 kanten van de piket of hij waterpas de grond in gaat.  Dit doet u op iedere plaats waar  een  regel komt.  Leg dan  eerst het anti-worteldoek op de piketten, en pak uw stanleymes en snij een kruisje op de plaats vanwaar de piket zit, nu kunt er hem zo overheen schuiven. Het is altijd van belang om het anti-worteldoek eerst te doen, want  als u het over de regels zou leggen  en dan  is dit zeer ongemakkelijk als u de planken op de regels gaat bevestigen. Nu kunt u de regel met  een  schroef aan  de piket bevestigen. Als u alleen bent is het soms handig om de regel met  een  lijmtang  aan  het laatste pikketje  vast te zetten. Zo hoeft u hem  niet steeds omhoog te houden, want  boren, schroeven en tegelijkertijd omhoog houden is lastig voor een  mens met  maar 2 handen. Zorg dat de bovenkant van de piket altijd gelijk zit met  de regel,  anders ligt de vlonderplank straks te wiebelen op de kop van de piket. Mocht de piket er iets bovenuit steken dan  is dit geen  ramp, pak uw decoupeerzaag en houd hem  dwars, zaag vervolgens de kop van de piket gelijk met de regel.

2
Leg vervolgens alle regels op de grond waar  ze volgens de tekening moeten komen te liggen. Sla dan  een  ouwe stok aan  het begin  van de regel en een  aan  het eind  de grond in. Bevestig vervolgens een  metseldraad strak  langs de stokken. De stokken moeten dus stevig in de grond zitten anders trekt  u ze schuin uit de grond en vervolgens gaat  de draad ook schuin staan, terwijl uw regel straks wel recht moet staan. Anders ziet u aan  de zicht kant van de vlonder alle schroeven schuin lopen. Houd dus goed in de gaten dat alles haaks staat. Als de vlonder langs het huis, muur of een  ander vast punt ligt, meet dan  altijd op 2 verschillende plaatsen vanuit  het vaste  punt naar de is en het resultaat daarvan is dat u alles opnieuw moet gaan bevestigen. Voor de schroeven geldt dat de dikte 5 mm moet zijn en de lengte altijd de dubbele dikte van de planken. Voor de bevestiging van de planken gebruikt u overigens een  platkopschroef, deze  verzinkt  u met  de vlonderplank in de groef zodat de schroef niet uit het hout steekt. Dit doet u met  een verzinkboor. 

3
Nu kunt u beginnen met  het bevestigen van de planken. Als de vlonder tussen twee muren komt,  dan  is het makkelijk als u de planken van te voren haaks op maat zaagt, dit gaat  het best met een zaagtafel want  met  een decoupeerzaag zit u al snel schuin en een  handcirkelzaag werkt ongemakkelijk op de grond of een  moet een soort van stellage maken. Als de vlonder aan alle kanten vrij van muren en dergelijke ligt dan  raden wij u aan  de koppen van de planken pas af te korten als ze allemaal bevestigd aan de regels zijn, want  als u ze van te voren  zaagt dan willen ze nog wel eens verschuiven als u hem vast schroeft. En dat geeft  een raar effect als alle koppen op verschillende punten naast elkaar eindigen. De tussen ruimte van de vlonderplanken moet 5 mm zijn. Dit komt omdat hout in de zomer en winter in de breedte kan krimpen of uitzetten. Het kan wel eens voorkomen dat u een  kromme vlonderplank heeft, schroef hem  dan  op het punt waar  hij recht is vast, pak vervolgens een  beitel en sla deze  met  een  hamer in de regel tegen de vlonderplank. Trek nu de beitel naar u toe, boor  een  gat en zet hem  vast. Als alles goed  is bent u nu klaar en kunt u zich installeren op de vlonder en genieten van het zonnetje. Bedenk voordat u begint eerst goed wat u wilt en of het haalbaar is voor dat u er aan  begint, of vraag informatie op bij een van onze verkopers, zij helpen u graag verder met een degelijk en professioneel advies.

 

Schutting plaatsen

 

Wat heeft u nodig  voor het plaatsen van een schutting?

 

Materialen

Palen


Het maakt niet uit of u hardhouten planken of geïmpregneerde planken neemt, maar de palen kunt u het beste altijd van hardhout nemen, want  geïmpregneerde palen rotten binnen ca. 5 jaar weg, u kunt een  geïmpregneerde paal onderin met  teer in smeren of er een gegalvaniseerde paalpunt aan  bevestigen met  of zonder cement erom heen, maar het blijft een  product dat in de grond snel verweert of u pakt een  betonnen paal (die tevens nog duurder dan hardhout is, en gemiddeld 70 kilo weegt(!). Maar dan nóg is een  hardhouten paal duurzamer en goedkoper.

 

Planken

U kunt hierbij  kiezen voor hardhout of voor geïmpregneerd hout, dit scheelt meestal 1/3 van de aankoopprijs. Hardhout is nu eenmaal iets duurder, maar het gaat  wel minimaal 25 jaar mee  en dit in tegenstelling tot geïmpregneerd hout dat ca. 10 jaar meegaat. Daarnaast heeft u ook nog de keuze uit Eikenhout en Douglashout deze zitten er qua levensduur tussenin. Verder kunt u de keuze maken om losse  planken te kopen en deze  naar eigen smaak te monteren (er zijn vele mogelijkheden) of u koopt  kant-en-klare schuttingschermen en het laatste of hoekscherm zaagt  u verticaal op maat. Bevestigingsmateriaal: Gebruik  bij bevestiging van hout altijd roestvrijstaal bevestigingsmateriaal, anders krijgt u zwarte vlekken van de roest op het hout of het stormt een  keer goed  en de schroeven breken na een  aantal jaar af omdat ze doorgeroest zijn, terwijl uw hout nog goed  is en het resultaat daarvan is dat u alles opnieuw moet gaan  bevestigen. Voor de schroeven geldt dat de dikte 5 mm moet zijn en de lengte altijd de dubbele dikte van de planken. Als u kant-en-klare schuttingschermen gebruikt dan  heeft u ook nog schermsteunen nodig  (ook roestvrijstaal uiteraard) En schroeven met een bolle kop. Voor de bevestiging van de planken gebruikt u overigens een platkopschroef, deze  verzinkt  u met  de schuttingplank zodat de kop van de schroef niet uit het hout steekt. Dit doet u met  een verzinkboor. Gereedschap: Een accutol/schroefmachine, boormachine, staalboor 5 mm kort, 4 mm lang, 5 mm verzinkboor, een  schop, grondboor, meetlint, metseldraad, twee oude  stokjes en een  waterpas. Probeer altijd te boren met  een  boormachine en niet met  een  accutol/schroefmachine,  want  hardhout is bij het boren net steen en dit zou wel eens het einde van uw accutol kunnen betekenen.


Plaatsen

1
Voordat u begint met  plaatsen moet u het gedeelte waar  de schutting komt te staan exact  inmeten en op papier zetten, dat doet u door  een  simpele streep op schaal te zetten en de palen evenwijdig te verdelen. Zet de palen niet te ver uit elkaar,  anders  trekken de planken later  krom  omdat de overspanning te groot  is. (voor meer advies  bel 0416-352609 of vraag er naar bij uw verkoper). Het maken van een  schets klinkt onbelangrijk maar op deze  manier komt  u er meteen achter hoeveel palen u nodig  heeft, en zo kunt u ook weer  uitrekenen hoeveel planken en schroeven u nodig  heeft.

 

2
Plaats  vervolgens een  oude  stok aan  het begin  van denkbeeldige schutting lijn en een  aan  het eind, als de schutting ook nog om de bocht gaat  plaats er dan  ook een in de hoek. Bevestig vervolgens een  metseldraad strak  langs de stokken. De stokken moeten dus stevig in de grond zitten  anders trekt u ze schuin uit de grond en vervolgens gaat de draad ook schuin staan, terwijl uw schutting straks wel recht moet staan, houd dus goed  in de gaten dat alles ‘haaks’ staat.

 

3
Vervolgens kunt u naar aanleiding van uw tekening de palen uit gaan zetten. Leg de paal neer waar  u het gat gaat graven langs de lijn voor een  goed  overzicht. Voor het graven kunt u de schop of de grondboor gebruiken. Ervaring leert dat het laatste hulpmiddel het makkelijkst te gebruiken is. Gooi de grond niet weg, want  deze  heeft weer  nodig  als de paal in het gat staat om de loze ruimte om de paal heen te vullen. Dit kunt u het beste met  een  combinatie van klei en scherpzand doen aangevuld met  water zodat de grond meteen stevig inklinkt en later  niet inzakt met  als gevolg dat uw palen schuin gaan  staan. Voordat dat u echter het gat weer  dicht, moet u nog wel met  de waterpas aan  beide kantenvan de paal meten of dat hij waterpas langs de lijn staat.

 

4
Nu kunt u beginnen met  het bevestigen van de horizontale planken of de schuttingschermen tussen de palen te zetten. Als  de schutting alleen plaatst leg dan  een  baksteen of iets dergelijks op de grond en zet het scherm er bovenop, want  u kunt hem  natuurlijk niet tegelijkertijd vast schroeven en omhoog houden. Boor eerst de gaten voor de schermsteunen in de palen, draai de steunen er vervolgens voorzichtig in want  roestvrijstaal is zacht  en breekt snel af. Vervolgens zet u het scherm op de baksteen en tussen de palen tegen de steunen. Boor nu eerst even  de gaten van de schermsteunen voor, zodat u daarna de schroefjes in het schuttingscherm kunt bevestigen. Gebruikt u geen  kant-en-klare schermen, dan  zijn er legio van mogelijkheden om deze  te bevestigen, kijk daarom eerst

goed  wat u wilt en of het haalbaar is voor dat u er aan  begint, of vraag informatie op bij een  van onze  verkopers zij helpen u graag  verder met  een  degelijk en professioneel advies.  Mocht het echt  niet lukken dan  kunt nog altijd een  offerte aanvragen om de schutting door  hun  te laten plaatsen.

 

Tip:

Bevestig de palen met  slagpluggen aan  de muur van uw huis. De schutting is dan  beter beschermt tegen stormen en mocht hij toch  omwaaien dan  is hij in de meeste gevallen verzekerd.

Meer info, check: www.hardhouthandelvanloon.nl of www.hardhouthandel.nl.


Houthandel van Loon B.V.

Tel : 0031-(0)416-352609

 

Adres:

Nijverheidstraat 23

4261 TK Wijk en Aalburg (NB)